Börtönökben szállásolják el a betolakodó idegen kontinensfoglalókat Spanyolországban

Spanyolország közel 500, a Földközi-tengeren át érkező illegális bevándorlót „szállásolt” el börtönökben – írja a Magyar Idők. A lap értesüései szerint miután a “jogvédő csoportok” kifogásolták ezt, a madridi kormány azzal védekezett: helyhiány van a befogadóközpontokban, ezért nem volt más opció.

Úgy gondoljuk, jobb, ha a bevándorlókat a legmodernebb technológiával, fűtéssel, zuhanyzókkal, fekvőhelyekkel és sportlétesítményekkel ellátott épületekben helyezzük el, mint ha táborokba raknánk őket, mint más országokban – magyarázta Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter az Onda Cero helyi rádióban.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint múlt csütörtök óta több mint ezer, főleg algériai migráns érkezett a dél-spanyolországi partokra.

Algériában nincsen háború, tehát a börtönből egyből ki lehet toloncolni őket.

A bevándorlók többsége a délkeleti Murcia régióban ért szárazföldet, őket a Málaga melletti Archidona városában lévő, még át sem adott büntetés-végrehajtási intézetbe vitték. A Málaga Acoge nevű, migránsok jogait védő szervezet vezetője, Alejandro Cortina az AFP hírügynökségnek elmondta: radikálisan ellenzik a kormány döntését, miszerint börtönökben helyezik el a bevándorlókat. Mint mondta, nincs információjuk arról, hogy egy bíró vagy bárki nyomon követné a létesítményben történteket.

Spanyolországban a hajóval érkező migránsokat rendszerint a rendőrségi intézményekben helyezik el először, ahol azonosítják az érkezőket, mielőtt továbbküldenék az arra alkalmas befogadóközpontokba, ahol megkezdődik a menedékkérelem feldolgozása.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »