Börtönbüntetés egy román–norvég házaspárnak gyermekbántalmazás miatt

Börtönbüntetés egy román–norvég házaspárnak gyermekbántalmazás miatt

Két-két hónap börtönbüntetésre ítélték a román állampolgárságú Andreea Avrămescu Cruzt és férjét, a norvég állampolgárságú Roberto Cruzt Norvégiában – a szülőket azzal vádolják, hogy bántalmazták két gyermeküket. 

child_father_mother_b

Az anyát július 28-án börtönzik be, és később kiutasíthatják az észak-európai országból, az apa július 4-én került rács mögé – írta a Digi24 híportál. A kicsiket a túlkapásairól ismert norvég gyermekjogvédelmi szolgálat, a Barnevernet döntése értelmében 2014-ben elválasztották szüleiktől és egymástól is, miután azt mesélték az óvodában, hogy megverték őket otthon. A kicsiket két különböző család gondjaira bízták, a szülők ellen pedig két eljárást is indítottak: az egyiket azért, hogy nem nevelték megfelelőképpen, a másikat pedig, hogy bántalmazták gyerekeiket.

Bár a bíróság idén év elején úgy döntött, hogy az 5 és 6 éves kicsi visszakerülhet a szülőkhöz, és a Barnevernet döntése megalapozatlan volt, a családtagok továbbra sem élhetnek együtt, a szülőknek le kell tölteniük börtönbüntetésüket. A család helyzetét súlyosbítja, hogy a norvég hatóságok még a bírósági tárgyalás lezárulta előtt beindították az anya ellen az országból való kiutasítási eljárást; mindezt a román külügyminisztérium is megerősítette.

Egyébként nem ez az első eset, hogy román szülők gyerekeit veszi el a norvég hatóság. Pár hónapja hatalmas visszhangot váltott ki Románia-szerte a szintén Norvégiában élő Bodnariu házaspár ügye, akiktől elvették gyermekeiket, mivel állítólag túl szigorú, vallásos nevelésben részesítették őket. Több ezren tüntettek az év elején a Barnevernet eljárása ellen, a tiltakozók a család újraegyesítését követelték.

Egy áprilisi bírósági döntés értelmében aztán visszatérhetett a norvég–román Bodnariu házaspárhoz legkisebb gyermekük, Ezechiel, két, nevelőszülőkhöz elhelyezett kisfiukat pedig heti egy helyett két alkalommal látogathatják a szülők. A norvég gyermekvédelmi szolgálat november 16-án előzetes bejelentés nélkül, arra hivatkozva, hogy bántalmazták őket, fosztotta meg négy hónap és kilenc év közötti öt gyerekétől Bodnariuékat.

Mircea Dolha, annak a román parlamenti delegációnak a vezetője, amely az ügyben Norvégiában tájékozódott januárban, kijelentette: meglátása szerint a norvég hatóságok visszaélést követtek el. A Barnevernet által szüleiktől elvett, félig román származású gyerekek érdeke az, hogy együtt, családi körben nevelkedjenek – hívta fel a figyelmet Adrian Gabriel Davidoiu, Románia oslói nagykövete azon a januári találkozón, amelyet az ügy miatt kezdeményezett a norvég külügyminisztérium illetékeseivel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »