Boris Johnson az új brit külügyminiszter – Három brexitőr is lesz a kabinetben

Boris Johnson az új brit külügyminiszter – Három brexitőr is lesz a kabinetben

MTI nyomán

Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé Theresa May miniszterelnök. Az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, és harcos EU-párti George Osborne pedig távozik a kormányból. További két Brexit-párti politikus is fontos szerephez jutott a kormányban. Az új miniszterelnök ezzel a lépéssel igyekszik gátat szabni a konzervatív tagság és a szavazók UKIP-hez való tömeges átáramlásának.

Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtt a Brexit-tábor frontembere volt. Miniszteri tisztséget soha nem töltött be, bár az előző miniszterelnök, David Cameron szélesebb körű politikai kabinetjének tagja volt.

Korábban őt tartották a szerdán lemondott Cameron legesélyesebb utódjelöltjének, de belvillongások miatt végül nem indult az utódválasztási versenyben, amelyet a kormányalakítással szerdán megbízott Theresa May nyert meg.

Nem Johnson lesz azonban a brit EU-tagság megszüntetéséről Brüsszellel és az uniós társállamokkal folytatandó majdani tárgyalási folyamat egyszemélyi felelőse.

Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön Brexit-minisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik veterán politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban.

Liam Fox, korábbi védelmi miniszter a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti majd.

Theresa May miniszterelnök kormányában a legnagyobb jelentőségű tárcák élére mindezek alapján egyenlő arányban kerültek EU-párti, illetve Brexit-támogató politikusok.

Az előbbiek közé tartozik Philip Hammond, Michael Fallon és Amber Rudd, az utóbbi csoportba Boris Johnson, David Davis és Liam Fox.

May politikai túlélése szempontjából létfontosságú, hogy a Brexit-tábor híveit is helyzetbe hozza, mivel a napokban az új miniszterelnök személye miatt csalódott konzervatív párttagok és szavazók tömegesen pártolnak át az euszkeptikus UKIP-hez.

Nigel Farage megerősítette, hogy egykori pártja alig győzi feldolgozni a rengeteg új tagfelvételi kérelmet, annyi volt tory-tag és szavazó igyekszik belépni a formációba.

A volt pártvezető így kommentálta Theresa May miniszterelnöki kinevezését:

“Az, hogy a pártegység megőrzése miatt egy maradáspártit választottak, nincs kifejezetten ínyemre. Ezt az érzést pedig sok konzervatív párttag osztja, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt 24 órában jelentős hányaduk csatlakozott a UKIP-hez.”

A tárgyalásokra utalva hozzátette:

“Most már csak az a kérdés, hogy mi lesz ezután és fog-e számítani 17 és fél millió ember véleménye.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »