Boris Johnson az EU céljait Hitleréhez hasonlította

Boris Johnson az EU céljait Hitleréhez hasonlította

Boris Johnson, London korábbi polgármestere, Nagy-Britannia EU-ból való távozásának egyik fő szószólója az EU-céljait Hitleréhez hasonlította, mondván, hogy mindkettő egyetlen autoritás alatt akarta egyesíteni Európát.

 

Johnson szerint Európa egységesítése sem Hitlernek sem Napóleonnak nem sikerült, bár különböző módszerekkel kísérleteztek.

 

Johnson vehemenciája nem véletlen, ő a miniszterelnöki poszt legesélyesebb várományosa a következő választásokon. Ami nem biztos, hogy sokat várat magára, mivel David Cameron, jelenlegi brit kormányfő megígérte, amennyiben a júniusban esedékes referendumon a brit lkaosság a Brexit mellett dönt, lemond hivataláról.

 

London volt polgármestere a Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy az európai történelem többször volt már tanúja, ahogy megpróbálták újra elérni a rómaiak alatt látott aranykor, jólét és béke állapotát. „Az EU is erre törekszik, csak más eszközökkel, de alapvetően hiányzik, az a hűség az Európai eszme iránt”, mondta.

 

A népszavazás időpontjának közeledtével egyre élesebb felszólalásokra kerül sor mindekét oldal részéről. A közgazdászok szerint a Brexitnek beláthatatlan következményei lehetnek az európai és a brit gazdaságra is. Mindenestre, jelenleg sokan kovácsolnak politikai tőkét Brüsszel-ellenes retorikával – nem csak Nagy-Britanniában, de máshol is.

 

BBC.com

Nyitókép: gettyimages.com

 

Kapcsolódó cikkek: 

David Cameron: Kelet-Európát aggasztja a Brexit lehetősége

David Cameron: Kelet-Európát aggasztja a Brexit lehetősége

 

Ennyibe kerülne a briteknek a Brexit

Ennyibe kerülne a briteknek a Brexit


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »