Borboly-per: kihallgatták a hargita megyei tanácselnököt

Borboly Csabát hallgatta ki elsőként hétfőn a Hargita megyei törvényszék a Hargita megyei önkormányzat elnöke és tizenkét másik személy ellen folyamatban levő büntetőperben – számol be Kovács Attila a kronika.ro-n.

A több mint nyolc órát tartó tárgyaláson Vlad Neagoe bíró nemcsak a halasztási kérelmet, hanem a Borboly ügyvédje által kért, a hivatali visszaélés büntető törvénykönyv általi meghatározásával kapcsolatos alkotmánybírósági döntésnek a perre vonatkozó alkalmazását is elutasította. Szintén nem talált meghallgatásra az a kérés sem, hogy az alkotmánybírósági döntés figyelembe vételével, új jogi besorolással fogalmazzák újra a vádiratot. A lehallgatási jegyzőkönyvek kizárását is kérték a bizonyítékok közül, mivel az ügyvédek szerint nem egyértelmű, hogy kik végezték a lehallgatást, és mennyire volt törvényes – erről következő alkalommal döntenek.

Borboly Csaba elmondta, 2008-ban, amikor a megyei tanács elnöke lett, úgy látta, a megyei utak aszfaltozását prioritásként kell kezelni, ehhez igyekezett pénzt szerezni, de mivel nem szakember, az útfelújításokkal kapcsolatos feladatköröket átruházta Sófalvi László alelnökre. Borboly kifejtette, négy év alatt azért sikerült 150 kilométer megyei utat leaszfaltozni, mert a korábbi, szükségtelenül nagy értékű útfelújítások helyett a kisebb kategóriába sorolt utakon kisebb költséggel, hatékonyabban tudtak dolgozni, és a legkisebb árat fogadták el a versenytárgyalásokon. A kifizetéseknél belső szabályokat, előzetes pénzügyi ellenőrzést vezettek be, és a döntéshozatalnál ő a szakemberek javaslataira támaszkodott.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »