Boráros Imrével a hit által vezérelt fellépéseiről

Boráros Imrével a hit által vezérelt fellépéseiről

KOMÁROM. A korábban betervezett hazai fellépéseken kívül szeptember második felében fontos magyarországi és székelyföldi meghívásoknak tesz majd eleget a komáromi Boráros Imre Színház, illetve a Kossuth-díjas felvidéki színmûvész önállóan is. Eközben pedig folynak új produkciójuk, a Hit és illúzió próbái, amely bemutatóját november közepére tervezik.

Az anyaországban és a határon túli magyarlakta térségekben idén szeptember 16-24. között immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált. "Majd bõ három évvel ezelõtt a Mindszenty József bíborosról szóló elõadásunkon megismerkedtünk Dragonits Mártával, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnökével, aki a Boráros Imre Színház két darabját is meghívta a következõ évi fesztiválra. A meghívásnak nagyon szívesen tettünk eleget, azaz a 2015-ben megtartott fesztivál keretében elõbb egy budapesti templomban, majd a váci székesegyházban mutattuk be az Állok Istenért, egyházért, hazáért – Mindszenty József oltárköve címû monodrámát. Az akkori sikerünk után úgy búcsúztunk el egymástól, hogy 2016-ban a Siposhegyi Péter által felkérésemre írt Hantjával sem takar – János passió címû Esterházy-monodrámát mutatjuk majd be a budapesti fesztiválközönségnek. A tavalyi elõadásunk után szóba került, hogy egyszer majd Csáky Pál Hit és hûség címû darabjával is szívesen fellépnénk ezen a színvonalas fesztiválon” – mondta az eddigi Ars Sacra Fesztiválokon megvalósult fellépéseikrõl Boráros Imre, Kossuth-díjas színmûvész.

Párjával, Petrécs Anna színmûvésszel együtt örömmel fogadta, hogy idén még több helyszínen bemutatkozhatnak a magyarországi és székelyföldi közönségnek. A jövõ héten két produkcióval mennek a XI. Ars Sacra Fesztiválra.

„Szeptember 18-án, hétfõn 18 órától a budapesti Városmajor utcai Barabás Villában lépünk fel Csáky Pál Hit és hûség címû elõadásával, amelyhez bevezetõt Dunajszky Géza pozsonyi író mond. Az elõzetes értesüléseink szerint mûértõ közönségünk lesz, amely soraiban a Mária Rádió, a helyi polgármester és több olyan túlparti barátunk is helyet foglal majd, akik nem csak az anyaországban megvalósuló fellépéseinkre szoktak eljönni, hanem idõnként a felvidéki bemutatóinkra is, ami nagyon jólesõ érzéssel tölt el bennünket. Szeptember 20-án, szerdán 18 órától pedig az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium dísztermében az Esterházy-monodrámát mutatjuk be, s ott a Pro Probitate, azaz Helytállásért – díj idei kitüntetettje, Dániel Erzsébet vezeti be az elõadásunkat, valamint Romanek Etelka, Esztergom polgármesterasszonya és Valkó Miklós helyi gimnáziumigazgató mond köszöntõt”.

A Hit és hûséget már több mint 70, az utoljára két éve játszott Mindszenty-monodrámát közel 40, az Esterházy-monodrámát pedig majdnem 90 alkalommal mutatták be – ez utóbbit a Felvidéken és Magyarországon kívül Ausztriában és az Európai Unió fõvárosában, Brüsszelben is.

„Az Ars Sacra Fesztiválhoz, azaz a Szakrális Mûvészetek Hetéhez nagyon illenek a produkcióink, tehát egyértelmû, hogy amikor csak lehet, ott a helyünk. Az említett elõadásaink ugyanis a hitrõl – az emberbe, a munkába, a nemzetbe… vetett hitrõl szólnak. Nem kétséges, hogy Esterházy János gróf még a börtönben is a hit és a szeretet segítségével éltette az emberekben a reményt. Továbbá ma is az õ hite élteti azokat, akik velünk együtt az emlékét tovább ápolják, miközben a magyarságért teszik az önként vállalt dolgukat. Hozzá hasonló ember ugyanis ritkán születik, s napjainkban is egész Európa elõtt példaképként állhat, s erõt ad a további küzdelmeinkhez" – hangsúlyozta Boráros Imre.  

Úgy véli, hozzá hasonló példaképünk lehet a szintén mindenkor helytálló Mindszenty bíboros is. "A Hit és hûségben szintén egy évszázadnyi megpróbáltatásainkról vallunk, amelyek során hit nélkül elvesztünk volna. Ismertem egy több mint 90 évet megélt bácsit, aki mindkét világháborút végigharcolta, hadifogságban is volt, s mindezt túlélve végül hazatérhetett. Kérdésemre, vajon milyen erõ éltette, hogy élve kibírta a meghurcoltatásokat, kínokat, azt válaszolta: a hit – érezte és tudta, hogy eljön az a pillanat, amikor hazatérhet” – mondta el élményét a mûvész.  

Az Ars Sacra Fesztivállal azonban nem ér véget Borárosék szeptemberi fellépés-sorozata. Az Esterházy-monodrámával ugyanis Szász Jenõ, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke több helyszínre is meghívta a Boráros Imre Színházat.

„Szívmelengetõ érzés, hogy röviddel az Ars Sacra Fesztiválon esedékes fellépéseink után újabb kedves meghívásoknak tehetünk eleget. Elõbb szeptember 25-én, hétfõn délelõtt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dísztermében lesz fellépésünk, s még aznap útnak indulunk Székelyudvarhelyre, ahol az Orbán Balázs Akadémián várnak minket, ott másnap az Esterházy-monodrámát mutatjuk be. Annál is inkább örülünk ennek a lehetõségnek, mert az ottani közönség elõtt még sosem játszottunk. Ilyen szereplések kapcsán még jobban tudatosítjuk: volt értelme színpadra állítanunk az említett mûveket, a nézõk megértik azok üzenetét, kedvelik ezeket a fajsúlyos mondanivalójú elõadásainkat” – mondta Boráros Imre.

Kossuth-díjas színmûvészünk a közeljövõben önállóan is több helyszínen fellép. „A szeptember 16-i alsóbodoki Esterházy-megemlékezés keretében az Esterházy-monodrámából a mirovi börtönben játszódó Búcsú az élettõl címû részt adom elõ, illetve azt majd egy rövid fohásszal fejezem be. Szeptember 22-én, pénteken este fél hattól a komáromi Petõfi Sándor-mellszobor avató ünnepségén szavalok. Szeptember 30-án, szombaton pedig akárcsak az elõzõ években, úgy idén is az esztergomi bazilikával szemben található hangulatos teremben átadják a Szent István-díjat, s megtiszteltetés számomra az, hogy ott is elmondhatok egy eseményhez méltó verset. Eközben pedig a komáromi Csemadok-székházban javában folynak az új Csáky-darab, a Hit és illúzió, azaz a Hit és hûség folytatásának próbái, amelyrõl most csak annyit árulnék el: novemberben Léván, Pozsonyban és Komáromban szeretnénk bemutatni a közönségnek”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »