Bontják a Radetzkyt, mindenki csukja be az ablakot

Bontják a Radetzkyt, mindenki csukja be az ablakot

Műemlék, mégis lebontja a volt Radetzky-laktanyát az új tulajdonos. A munkát már el is kezdték. A nemzetközi ingatlanfejlesztő cég egy hétszintes, modern, üveg irodaházat húzna fel a budai ingatlan helyére. A műemléknek csak a homlokzatát őrizné meg.

Munkások dolgoztak a kerítéssel körbevett egykori Radetzky-laktanyában. A Bem téren álló, 1840-es évekből származó hadtörténeti műemléket néhány napja kezdte el lebontani az új tulajdonos.

„Kitesznek egy cédulát, egy hét múlva idejönnek, és bontanak.”

A szomszédos házakban élőket közvetlenül a bontás előtt értesítették a munkálatokról. A befektető egy látványtervet is mellékelt a tájékoztatóhoz.

„Elnézést kérnek, hogy szennyezik a levegőt, csukjuk be az ablakot. Majd növelni fogja az értékét a lakásoknak. Hát arra kíváncsi vagyok.”

A 19. században létesült kaszárnya helyére tervezett épületnél a tervek alapján csak az eklektikus homlokzat egyes elemei maradnának meg, amelyekre egy acél-üveg szerkezetű irodaházat húznak. A hétszintes, modern stílusú épület másfélszer magasabb lesz a meglévő műemléknél. Bem Palace-nak fogják hívni, és 2019 első felére lesz kész.

A világörökség területén áll, a Bem szobor mögött, ráadásul történelmi helyszínen.

A Hír TV-nek nyilatkozó városvédő szerint a Radetzky-laktanya fontos történelmi és művészeti emlék, környezete az 1956-os forradalom egyik kiemelkedő helyszíne volt. Ráday Mihály biztos abban, hogy nincs engedély az átépítésére.

„Folyik egy vizsgálat, amely meg fogja állapítani, milyen disznóság történt. Nem hiszem, hogy valóságos építési engedély van rá” – fogalmazott a városvédő.

A tulajdonos HB Reavis az Indexnek azonban azt állította, van engedélyük, amelyet 2010-ben adott ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Egy évvel később azonban műemlékké nyilvánították az épületet. „Onnantól fogva, hogy a törvény műemlékké nyilvánította az épületet miniszteri rendelet formájában, ez a rendelet törvényileg védett. Erre az épületre vonatkozik az alaptörvénytől kezdve a kulturális örökségről szóló törvényen át egy halom jogszabály, ez mind azt írja elő, hogy ezeket az épületeket a tulajdonos köteles fenntartani” – hívta fel a figyelmet Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke.

A tulajdonos azzal védekezik: a műemlékké nyilvánított elemek megmaradnak, hiszen nem bontják le a Bem tér felőli homlokzatot sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »