Bontják a Puskás vasbeton szerkezeteit

Bontják a Puskás vasbeton szerkezeteit

Elkezdődött hétfőn a Puskás Ferenc Stadion vasbetonszerkezeteinek a bontása, Skardelli György építész-tervező szerint különleges lesz az új létesítmény.

A szakember a sajtónyilvános helyszínbejárás előtt azt mondta, a régi stadionból megtartanak néhány jellegzetes elemet, ez unikálissá teszi az új arénát. A toronyépületet nem bontják le, oda múzeumot terveznek. Az úgynevezett pilonok hasonlóak lesznek, mint a régi épületnél, s ezek tartják majd a fedést biztosító acél szerkezetet.

Skardelli György hangsúlyozta, hogy a háromszintes lelátó mind a 65 ezer ülőhelye fedett lesz az új stadionban, amely mindenben megfelel majd a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra vonatkozó előírásoknak.

Rövidebb menekülési idő

„A régi létesítmény esetében húsz percben határozták meg a menekítés időtartamát, ez az új stadionnál nyolc perc lett” – mondta az építész, s hozzátette, a legmodernebb számítógépes szoftverrel modellezték is már a létesítmény kiürítését telt ház esetén.

Skardelli György arról is beszélt, hogy a válogatott-futballmérkőzések mellett bármilyen nagy koncert megrendezésére is alkalmassá válik az új Puskás-stadion, amely konferenciáknak, s számos kisebb rendezvénynek is otthont tud adni. A nézőszám az adott rendezvény jellegétől függően akár 78 ezer is lehet.

http://mno.hu/

A szakember azt mondta, az eredetileg tervezettnél 76 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a létesítmény területe, a csökkentés megrendelői kérésre történt, így olcsóbb a kivitelezés. „Az új arénához tizenkétezer tonna acélt és százötvenezer köbméter betont használunk fel” – mondta Skardelli György, s hozzátette, a létesítmény teljes egészében akadálymentesítettnek épül.

Az új stadionban a sajtóhelyeket a nyugati oldalon alakítják ki, s ugyanott helyezik el majd a 400 férőhelyes VIP-lelátót is.

Négy Eb-meccs

Fürjes Balázs, a beruházást felügyelő kormánybiztos korábban elmondta, hogy minden feltételnek megfelelő új létesítmény épül, amelyben 2020-ban három labdarúgó-Európa-bajnoki csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendezhetnek. Az új épület megjelenésében felidézi majd a sokak által szeretett Népstadiont, mindezt 21. századi, multifunkciós formában – tette hozzá, jelezve, az új létesítmény otthona lehet a legnagyobb világsztárok koncertjeinek, olyan nemzetközi produkcióknak, amelyek eddig alkalmas létesítmény hiányában nem tudtak eljutni Magyarországra, Budapestre.

Az 1953-ban átadott egykori Népstadion területén jelenleg számos munkagép dolgozik, a lelátó alsó karéját és a földrézsűket, valamint a reflektorokat tartó vasbeton állványokat bontják.

A tervek szerint a Puskás Ferenc Stadion bontása nyolc hónapig tart majd, az új aréna építése idén decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »