Boltzár: aki nem szavazza meg, azt leváltják?

Visszatáncol a kormány: mégis nyitva lehetnek a boltok vasárnaponként. Az erre vonatkozó törvényt már kedden megszavazhatja a parlament, így akár már ezen a hétvégén is ellephetik a vásárlók az üzleteket. Rogán Antal szerint túl drága lett volna egy népszavazás az ügyben, de utalt rá, hogy a Fidesz a politikai tőkéjét is féltette. A zárva tartás eltörlését célzó referendumot ugyanis az MSZP kezdeményezte, a szocialisták most a saját győzelmükként értékelték a kormány döntését. Az ötletet eredetileg jegyző kisebbik kormánypárt már jelezte: nem szavazzák meg az előterjesztést.

Múlt csütörtökön Lázár János még kizárta, hogy visszavonják a vasárnapi boltzárat, másnap Orbán Viktor pedig egyenesen annak kiterjesztéséről beszélt. „Ez csak az első lépés volt, azóta is dolgozunk azon, a szakszervezetekkel is egyeztetünk, meg a kereskedelmi és ipari kamarával is egyeztetünk, hogy hogyan lehetne más szektorokra is kiterjeszteni a szabad vasárnapnak az elvét” – fogalmazott a kormányfő.

„Felelőtlenség lenne, hogyha ebben a kérdésben most népszavazásra kerülne sor. Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó törvényi szabályozást az Országgyűlés vonja vissza, és állítsa helyre a 2015. március 14-ei állapotot” – ezt már Rogán Antal jelentette be hétfőn. Mindössze négy nap kellett a 180 fokos kormányzati irányváltáshoz.

A döntést szűk körben hozhatták meg, hiszen a boltzárat kezdeményező KDNP képviselője is csak a Hír TV-től értesült róla:

– Mit szól ahhoz, hogy eltörlik a vasárnapi boltzárat?
– Miért törölnénk el?
– Most jelentette be Rogán Antal, hogy visszavonják.
– Én azt gondolom, hogy a Fidesz–KDNP volt mindig az a párt, aki meghallgatta az emberek véleményét. Hogyha ebben úgy látszik, hogy nem tudjuk meggyőzni őket, akkor szerintem ez egy helyes döntés” – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

A KDNP nem támogatja a törvény visszavonását, de szembemenni sem akarnak azzal. A kereszténydemokraták ugyanakkor tovább harcolnak a vasárnapi boltzárért. „Tudunk egy évet várni, vagy több évet – eddig is tudtunk –, tehát a helyzet az, hogy folytatjuk a küzdelmet, tárgyalásokat kezdünk a szakszervezetekkel, az ebben érintett személyiségekkel, cégekkel, társadalmi csoportokkal, és a célunk az, hogy társadalmi többség legyen a szabad vasárnap mellett” – jegyezte meg Semjén Zsolt pártelnök.

A Fidesz-frakció a bejelentést követően villámgyorsan döntött arról, hogy támogatják a törvény visszavonását. „Az kétségtelen kudarc, hogy nem tudtuk az embereket meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, ami szemmel láthatólag behozta azokat a várakozásokat, amelyeket hozzá fűztünk, miközben nem sújtotta az embereket” – mondta Kósa Lajos frakcióvezető.

A boltzár elleni népszavazást kezdeményező szocialisták győzelemnek tartják a törvény visszavonását. „Győzött a társadalmi akarat és győzött a Magyar Szocialista Párt. Másfél éves kitartó küzdelem kellett ahhoz, amelyben nagyon sokan nem hittek az elején, hogy van értelme. De mi pontosan hittük, hogy a társadalmi akarat a mögött áll, hogy nem lehet az emberek feje fölött döntéseket hozni” – közölte Tóbiás József, a szocialisták elnök-frakcióvezetője.

A Jobbik szerint eleve kudarcra ítélt vállalkozás a magyar emberek akaratával szembemenni. Az LMP pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságilag is komoly károkat okozott a zárva tartás.

Közben az Index arról ír: Lázár János sem szavazza majd meg a boltzár eltörlését. A kancelláriaminiszter ugyanis végig az intézkedés fenntartása mellet érvelt. A portál szerint a visszakozásról Rogán Antal győzte meg a miniszterelnököt. Az Origo szerint pedig Orbán Viktor keményen beleáll a döntésbe, a kormánytagokat azzal fenyegette meg: aki nem szavazza meg a törvényt, azt leváltja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »