Bolhapiac-gazdaság – Vetítő

Adás:
2016. november 21., hétfő 14.05
2016. november 22., kedd, 14.05
2016. november 23., szerda, 14.05
2016. november 24. csütörtök, 14.05
2016. november 25., péntek, 14.05
2016. november 27. vasárnap, 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott.

November 28. hétfő: Bolhapiacgazdaság ism.

Sorozatunk az ötvenes években felturbózott magyar ipar zászlóshajóinak történetéről szól. Ma már tudjuk, hogy a szocialista piacgazdaságból szociális piacgazdasággá válás milyen buktatókkal járt, sejtjük, hogy körültekintőbb gazdaságpolitikával kisebbek lettek volna a veszteségek. Az ipar tragédiáját vállalatok konkrét sorsán keresztül mutatjuk be.
Rendező: Kun Zsuzsanna

November 29. kedd: Így is épült a szocializmus ism.

Az ÁVH nem csak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági ügyekben is törvénytelen módszereket alkalmazott. Működése igen költséges volt, de a háború okozta károk, a hiánygazdaság miatt ezeket nehezen tudta fedezni, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták.
Rendezte: Tősér Ádám

November 30. szerda: Levelek Rákosihoz ism.

Az 1948-56 közötti években naponta több ezer levél érkezett Rákosi Mátyáshoz a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből származó emberektől, akik legtöbbször utolsó szalmaszálként írtak sérelmeikről, fogalmazták meg panaszaikat és kéréseiket. Elhangzik például Olty Magda színésznő nyaralási kérelme, Papp Laci építkezési támogatást kérő levele, Puskás Öcsi köszönőlevele, de több névtelen kisember írása is.

Rendező: Móczán Péter

December 1. csütörtök: Mindszenty József az emigrációban ism.

Mindszenty József bíboros lelkipásztori munkájának egy időszakát emigrációban végezte. Az amerikai misszióján gazdag lelkiséget, hitet, reményt, identitást adott a magyarságnak. Az emlékhelyek fellelhetők, de ami ennél fontosabb ma még élnek azok, akik személyesen átélhették a találkozás örömét. Így hiteles forrásokkal valamint archív fényképekkel és szemtanúk emlékezéseivel mutatja be a 40 évvel ezelőtti eseményeket.
Rendező: Széles Tamás

December 2. péntek: Hétköznapi tündér – A Zsolnay család története ism.
Filmünk szereplőjével, Mattyasovszky Zsolnay Ágnessel megismerhetjük a Zsolnay család történetét. Ágnes gyermekkora szeretetben, munkára nevelő közegben telt. A háború után a Zsolnay gyár államosítása mellett a családtagokat is hátrányos helyzetbe hozta a politika. Ágnes csak segédmunkát kaphatott. Nyolcvanas éveiben jutott a Madách Színház jegyszedőinek vezetői pozíciójába. Mindezt szeretettel, derűvel viselte. Kilencvenes éveiben, romló látása ellenére rendszeresen kötött meleg holmit sérült gyermekeknek.

Rendezte: Nagy Andrea

December 4. vasárnap: Naplófilm ism.

1956-ban egyszerre kezdte el írni naplóját két srác Budapesten. Kovács Jancsi akkor volt tizenhárom éves, Csics Gyula tizenkettő. A naplóírásnak egyetlen oka volt: a forradalom. Közel vannak a tűzhöz – nap mint nap lövöldözést hallanak. Gyula közben éli a pesti gyerekek életét: hegedűórára jár és külön-németre, egy rokon műhelyében Kossuth címeres jelvényeket gyárt. Jancsival elterveznek egy még nem létező várost, ahol az utcákat a forradalom hőseiről nevezik el. Fejében és naplójában keveredik a pesti gyerekvilág, a gangok világa és az éppen zajló történelem. A film az ő naplóját jeleníti meg.
Rendező: Silló Sándor, Edvy Boglárka


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »