Bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó született Budapesten

Aláírták a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó 179 millió eurós támogatási szerződését pénteken Budapesten, a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC-munkacsoport idei miniszteri ülésén.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos a munkacsoport 2015. februári létrehozása óta az eddigi legeredményesebb megbeszélésnek nevezte a budapesti találkozót, amelyen egyebek között a gázfolyosó 179 millió eurós támogatását írták alá az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) keretében. Ezzel az Európai Bizottság olyan projekteket mozdított elő, amelyek 230 millió eurós támogatásban részesülnek.

Hozzátette: a munkacsoport közös nyilatkozatot fogadott el a vertikális földgázfolyosó létrehozásáról Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország között a földgáz ezen országok közötti akadálytalan áramlásáról, és arról, hogy előmozdítják az együttműködést az érintett országok szállítási rendszerirányítói között.

Bulgária bekapcsolhatja Ukrajnát

A pénteken elfogadott egyetértési megállapodás lehetővé teszi Bulgária számára, hogy cseppfolyósgázhoz (LNG) hozzáférjen és ebbe Ukrajnát is be tudja kapcsolni, ezzel a legfontosabb szabályozási akadályokat megszünteti az LNG területén.

A biztos elmondta azt is, hogy a közeljövőben aláírják a magyar-horvát megállapodást a földgázvezeték kétirányúsításáról. A cél a már meglévő vezetékrendszerek fejlesztése. Szavai szerint elő kell mozdítani olyan további prioritást élvező projekteket, mint a horvát LNG-terminál megépítése, vagy a horvát gázrendszer belső fejlesztése az LNG Magyarország és Ukrajna felé szállítása érdekében. A magyar-bolgár (akkora területi követelésünk nincs, nyilván a jelenlegi magyar-román határra gondolhatott az MTI – a szerk.), a bolgár-szerb, vagy a görög-bolgár határkeresztező vezetékeket a további prioritást élvező projektek közé sorolta.

Az uniós biztos közölte: új akciótervet hoztak létre a régió villamosenergia-piaci integrációjáról, és a megújuló energia valamint energiahatékonyság területén. A CESEC együttműködés példaértékű a biztos szerint az unión belül.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a miniszteri ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte: sikeres és eredményes munkán vannak túl. A közép-kelet-európai régió országai ismét olyan előrelépést tettek, amely biztosítja a jövőbeli gázellátás biztonságát – hangsúlyozta.

Nemcsak a gáz területén, hanem a megújuló energia, vagy az energiahatékonyságban is közös a cél: az energiabiztonság erősítése – mondta az államtitkár.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke mérföldkőnek nevezte a megállapodásokat, amelyekkel a következő években olyan rendszert tudnak felállítani, amely megteremti a délkelet-európai régió energiaellátásának biztonságát és diverzifikációját.

A nyugat-európainál 20 százalékkal többet fizettünk a gázért

Elmondta: a megállapodásokkal teljesíteni fogják a tavaly elfogadott akciótervnek megfelelően, hogy az érintett délkelet-európai országoknak – amelyek a legkiszolgáltatottabbak az energiabiztonság szempontjából – legalább három különböző földgázbeszerzési forrása legyen. Ezek az országok, köztük a magyar lakosság a nyugat-európainál 20 százalékkal többet fizettek korábban a gázért – mondta.

A szeptember 8-9-én Budapesten rendezett CESEC miniszteri ülésen négy megállapodást írtak alá. Egyetértési megállapodás született Ukrajna, Románia, Bulgária és Görögország szállítási rendszerirányítói között a transz-balkáni földgázvezeték kétirányúsításáról.

A CESEC 2015. február 9-én alakult, miután Oroszország leállította a Déli Áramlat projektet. A részt vevő országok Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az Európai Bizottság. Feladata a határokon átnyúló energetikai projektek fejlesztésére, végrehajtására irányuló erőfeszítések összehangolása.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »