Bokszerrel támadt az utas az ellenőrre

Szerda délelőtt, a Budapestről Ceglédre tartó vonaton egy utas bokszerrel támadt a MÁV jegyvizsgálójára, aki sérülései következtében munkáját sem tudta folytatni – írja közleményében a MÁV-Start.

Közölték: a MÁV-Start mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök emberi méltóságának védelme, továbbá biztonságának garantálása érdekében. A vasúttársaság számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, és kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére is. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül, ám ehhez szükséges, hogy az érintettek feljelentést tegyenek, vagy legalább jelezzék az atrocitást – teszik hozzá.

Egyenruhás és civil rendőrök

Tájékoztatásuk szerint idén május végéig 14, 2015-ben összesen 68, 2014-ben 52, míg 2013-ban hatvan, többségében személyi sérüléssel nem járó esetet jelentettek. Leggyakrabban az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben. A közfeladatot ellátó munkavállalók – szolgálati mobiltelefonon keresztül – minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, hogy a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. Amennyiben egy vonaton egyenruhás vagy civil rendőrök tartózkodnak, ők szolgálatba helyezik magukat.

Az utasok és a fedélzeti személyzet biztonságérzetének, biztonságának növelése érdekében a vasúttársaság évente közel 80 ezer vonatot kísértet biztonsági, vasútőr személyzettel, a rendőrség pedig nagyságrendileg 8-8,5 ezer vonaton van jelen.

Konfliktuskezelő tréningek

Nemcsak fizikai atrocitások érik a jegyvizsgálókat, számos esetben szóbeli támadásokat kell elszenvedniük. Mivel megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel gyakran elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett vasutasok. A vasútvállalat emellett már vizsgálja a legális személyvédelmi technika bevezetéséhez szükséges jogi, személyesadat-védelmi, informatikai, technológiai előírásokat.

Az újabb, korszerűbb járműveken pedig a fedélzeti elektronikus megfigyelőrendszerek alkalmazása is elősegíti a megelőzést, a járműveken kihelyezett piktogramok, tájékoztatók és a jól látható kamerák önmagukban is visszatartó erőként hatnak. A képfelvételek felhasználásával a hatóság könnyebben azonosíthatja a jogellenes cselekmények végrehajtóit – olvasható a MÁV-START közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »