Bodajkra zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye papjai

Bodajkra zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye papjai

A lelkipásztori szeretet és a hívek viszontszeretete volt a Székesfehérvári Egyházmegye papjai augusztus 25-i bodajki zarándoklatának témája.

KÉPGALÉRIA –  Klikk a képre!

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett közös papi zarándoklat a zsolozsma imádsága és a püspöki köszöntő után Ugrits Tamás irodaigazgató előadásával kezdődött. Témája a lelkipásztori szeretetet alapvető szerepéről szólt, Isten országának építésében. Az előadásban elhangzott, ahhoz, hogy a pap lelkipásztori szeretettel tudja vezetni a rábízottakat, kiemelten fontos a hívekért mondott ima, a hittel megalapozott tanítás, a szentségek kiszolgáltatása, a személyes jelenlét és a segítő munkatársak elfogadása.

Hajdú Ferenc provikárius, érdi plébános a közösséget szolgáló papi szeretetről tett személyes tanúságot, arról, hogy az Istenhez közel kerülő lelkipásztor a híveit is közel viszi az Úrhoz.

Mórocz Tamás bodajki plébános a hívek szeretetének elfogadásáról vallott, amire úgy tekint, mint Isten szeretetének megnyilvánulására. Arról is szó esett, hogyan válik szerethetővé a plébános, aki odafigyel hívei életére, s az idejét ajándékozza nekik.

Hutóczky Béla szigetszentmiklósi és Bohn István törökbálinti plébános egyaránt hangsúlyozta előadásában, hogy kiemelten fontos az értő és szerető papi jelenlét a hívek körében, valamint az Isten igéjére alapozott tanítás. A szentségek kiszolgáltatásában, vagyis a közös ünneplésben megnyilvánuló isteni szeretet átadása.

Spányi Antal megyés püspök Prohászka Ottokár gondolata nyomán hangsúlyozta: egyre nagyobb – egyaránt személyes és közösségi – apostoli elköteleződésre és megújult, nagylelkű lelkipásztori szeretetre van szükség. Az egyházban a papoknak és hívőknek újra és mélyen kell átéreznie örök küldetésük felelősségét, vagyis azt, hogy joguk és kötelességük minden emberhez eljuttatni az evangéliumot – azokhoz, akik még nem ismerik Krisztust, és még nem részesültek az Ő üdvözítő ajándékaiban. Lelkipásztori szeretettel kell tanítani, megszentelni és az embereket elvezetni a Mennyei Atyához.

Az idei papi zarándoklatnak is a közös szentmise volt a középpontja, amelyben a papság közös imában ajánlotta fel magát ismét a bodajki Segítő Szűzanyának. „Esd ki számunkra Isten őszinte és igaz szeretetét és önmagunk helyes szeretetét, győzelmet a kísértésekben, kitartást a jócselekedetekben és szent buzgóságot az egyház papi rendünknek megfelelő szolgálatában” – hangzott el az imában.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »