Boczkó Gábor bronzérmes lett

Boczkó Gábor bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők budapesti WestEnd Grand Prix-jén.

A 38 éves versenyzőnek kiemeltként – a tavaly világbajnok Imre Gézával együtt – a pénteki selejtezőben még nem kellett vívnia, csak vasárnap kapcsolódott be a küzdelmekbe. Az elődöntőig úgy jutott el, hogy egy tussal legyőzte a lengyel Radoslaw Zawrotniakot, majd hárommal a kínai Li Csent, aztán 15-8-ra verte Bányai Zsombort, a negyeddöntőben pedig 15-9-re Imrét. A döntőért a világranglistán éllovas Gauthier Grumier-vel vívott, s öt tussal, 15-10-re kikapott tőle. Az asszó közepén a francia párbajtőröző szép egylámpás tusokkal ellépett, 12-5-re is vezetett, onnan pedig Boczkó számára – bár a végén látványos találatokat mutatott be – már nem volt visszaút.

Boczkó az MNO-nak úgy nyilatkozott: „ez egy jó nap volt, csak sajnálom, hogy magyarokat kellett legyőznöm ahhoz, hogy eljussak az elődöntőbe. De legalább a magyar fiatalok megmutatták az oroszlánkörmöket. Bár már korábban kiharcoltuk az olimpiai részvételt a csapattal, ez nekem nem jelentett lelki könnyebbséget, hiszen egy hazai versenyen látják az embert a családtagok, ismerősök, előttük jól akar szerepelni az ember, nem olyan, mint a világ valamelyik eldugott sarkában vívni. Az olimpia miatt is fontos továbbra is jól szerepelni, hiszen aki előrébb lesz a világranglistán, Rióban könnyebb ellenfelet kaphat majd az egyéni verseny elején. Kicsit keserű a szám íze az elődöntő miatt, ami működött néhány hete Vancouverben a francia Grumier ellen, most nem. Nem véletlenül vezeti ő a világranglistát, nagyon egyben van. Nekünk most egy hét pihenő következik, Húsvét a családdal, aztán újabb világkupákra készülünk, majd az Európa-bajnokságra és az olimpiára.”

A párbajtőröző az MTI-nek úgy vélekedett, hosszú volt a nap és a végére elfogyott. Hozzátette, az első két asszója könnyebb is lehetett volna, ha lazábban vív, és nem görcsöl rá. „Nagyon örülök, hogy a négy közé jutottam és ezzel, a hazai ranglista éllovasaként olimpiai indulási jogot szereztem. Úgy számolom, hogy a világranglistán is feljöttem a harmadik helyre. 2012-ben voltam első a nemzetközi rangsorban, azóta nem tudtam ilyen előkelő helyre kerülni” – közölte.

A 41 éves Imre Géza német, ukrán és japán ellenfélen keresztül menetelt el a legjobb nyolcig, végül ötödikként fejezte be a versenyt.

A 64-es főtáblára a 280 fős mezőnyben kilenc magyar vívó verekedte fel magát, ami ritka bravúr.

A szakág hazai ranglistáján Boczkó végzett az élen, így az ő helye – a válogatási szabályok szerint – biztos az olimpiára, melyre a kvótát a válogatott harcolta ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »