Blokád alatt a szakadárok uralta Kelet-Ukrajna

Blokád alatt a szakadárok uralta Kelet-Ukrajna

Gyakorlatilag kereskedelmi blokád alá helyezte az ukrán kormány a szakadárok uralta Kelet-Ukrajnát. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács közúton és vasúton is megtiltotta az áruszállítást. A blokád ugyanakkor Ukrajnát is sújthatja: szén- és energiahiányhoz vezethet az ország többi területén is.

Szerdától gazdaságilag is elvágták a szakadárok uralta Kelet-Ukrajnát az ország többi részétől. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vasúton és közúton is betiltotta az áruszállítást a két térség között, azaz gyakorlatilag kereskedelmi blokád alá helyezte az oroszbarát szakadár térséget.

„Minden megállt, és ebben nincs semmi jó. Az embereknek nincs munkájuk. És ez azért van, mert a blokád mindent megállított. Látja, hogy már nem viszik a szenet sem. A bányászok munka nélkül maradnak. Minden megállt! Ez pusztító hatású” – fogalmazott a lázadók uralta Alcsevszk egyik lakosa.

Kijev szerint a blokádot az Ukrajnával szembeni orosz agresszió erősödése tette szükségessé. Azt csak akkor oldják fel, ha Kelet-Ukrajna ismét az ukrán kormány ellenőrzése alá kerül, valamint visszakapják azokat a cégeket is, amelyeket a Moszkva által támogatott szakadárok elfoglaltak.

Hírdetés

A blokád ugyanakkor nem csak a lázadókat sújthatja: a Donyec-medencei szénszállítások leállása miatt szénhiány léphet fel, ami az ország többi részén is veszélybe sodorhatja a villamosenergia-ellátást.

„Mindannyian szenvedünk, mindkét területen. Az ukrán kormány uralta területen élő rokonaink azért szenvednek, mert nem jutnak szénhez, mi pedig azért, mert nem tudjuk eladni a szenet” – fogalmazott egy horlivkai lakos.

Eközben az ukrán jegybank bejelentette, hogy szankciókat vezet be az ukrajnai orosz bankok leánybankjaival szemben. Megtiltják például, hogy tőkét vigyenek ki az országból.

A szankciókhoz Moszkva-ellenes tüntetők is csatlakoztak, legalábbis a maguk módján: a Sberbank kijevi fiókjának bejáratát például befalazták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »