Blatter egymilliárd forintot vágott zsebre tavaly

Elnöksége utolsó évében, tavaly 3,32 millió eurót (1,03 milliárd forint) vett fel fizetésként Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetője, akit korrupciós botránya miatt hat évre eltiltottak minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

Többek között ez derült ki a FIFA legutóbbi pénzügyi beszámolójából, amelyben most először – a nemrég módosított alapszabálynak köszönhetően – hozták nyilvánosságra a béreket.

Az 1998-ban hivatalba lépett, majd 2002-ben, 2007-ben, 2011-ben és 2015-ben is újraválasztott svájci sportvezető korábban titkolta, hogy mennyit keres a FIFA első embereként.

A friss pénzügyi beszámolóból az is kiderült, hogy a korábbi főtitkár, az azóta már 12 évre eltiltott Jérome Valcke 2015-ben 1,94 millió eurót keresett a FIFA-nál, míg a végrehajtó bizottság tagjai fejenként 270 ezer euróval lettek gazdagabbak.

Érdekesség, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot vezető Thomas Bach fizetése „mindössze” évi 225 ezer euró.

A Blatter helyét átvevő új FIFA-elnök, a szintén svájci Gianni Infantino már korábban jelezte, hogy biztosan kevesebbet keres majd elődjénél, ráadásul nem az elnöki, hanem a főtitkári poszt lesz a legjobban fizetett állás.

A FIFA-botrány krónikája

A FIFA történetének legnagyobb botránya 2015 májusában robbant ki, miután Zürichben két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával. Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A FIFA etikai bizottsága Joseph Blattert decemberben tiltotta el Michel Platinivel, az európai szövetség (UEFA) elnökével egyetemben a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. Az indoklásban „összeférhetetlenséget” és „hűtlen kezelést” említettek, és kiemelték: a  2011-ben Blatter által Platininek utalt kétmillió svájci frankos kifizetésnek „semmilyen jogalapja nem volt”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »