Blaha: Kiska kudarcot vallott, le kellene mondania

POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök ugyancsak nagyot vétett, ideje lenne lemondania – jelentette ki a TA3 Politikában címû vitamûsorában ¼uboš Blaha, az Irány – Szociáldemokrácia parlamenti képviselõje.

„Kiska ismételten adócsalást követett el, ami egy államfõvel nemhogy a szlovák, de még az európai újkori történelemben sem fordult elõ. S nemcsak a csalás, de ráadásul be is csapta a választóit” – mondta Blaha, aki szerint ez egy hatalmas csõd és óriási botrány. „Ez akkora botrány, hogy ideje lenne lemondania” – fogalmazott a Smer képviselõje.

"Abszurd dolog, hogy államfõként még Robert Fico kormányfõt is belerángatta ügyeibe, és a saját országát maffia-országnak nevezte" – nyilatkozta. Egyúttal hangsúlyozta: az államfõ a közelmúltban a Bašternák ügyben felelõsségre vonást követelt, amit saját maga ez esetben nem gyakorol – szögezte le, erkölcstelennek nevezve az államfõ cselekedetét.

A felelõsségre vonással Peter Pèolinský, a Család vagyunk (Sme rodina) parlamenti képviselõje is egyetért, aki szerint az államfõ komoly adóügyi problémákba keveredett. Mint mondta: ki kellene állnia és vállalni a felelõsséget. „Államfõként óriási kudarcot vallott” – szögezte le Pèolinský. Lemondjon-e? – a képviselõ a köztársasági elnök belátására bízza.

Az államfõ magyarázatára vár Jaroslav Paška, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke is. Egyúttal meggyõzõdése, meg kellene várni a kivizsgálás eredményét, majd utána bírálni. „Hagyni kell, hogy az összes szükséges vizsgálat és nyomozás végbemenjen. Az ellenzék által az asztalra tett ügyeket újravizsgálják, meg kell várni, míg lefutnak, aztán jöhet az elbírálás” – jegyezte meg Paška.

Martin Klus, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselõje egyetértését fejezte ki. Véleménye szerint az államfõnek kimerítõbb magyarázatot kellene adnia, mivel a jelenlegi kommunikációja kudarcot vallott. Egyúttal jelezte, kérdés, hogy amikor a kormány több korrupciós botrányban való részvétellel és komoly ügyekkel vádolja az államfõt, nem kívánnak-e valami koalíciós ügyet takargatni azzal, hogy a köztársasági elnököt támadják.

Véleménye szerint a felelõsség több személyt is terhel, ha a gyanú vagy a vád beigazolódik, és nemcsak az államfõ ügyeit érintõen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »