Biztonságos a hazai belladonna

Biztonságos a hazai belladonna

Több száz rosszullét és gyermekhalál miatt is vizsgálódik az amerikai hatóság egy homeopátiás készítmény ügyében, amely belladonnát tartalmaz. Ez mérgező, drogként is fogyasztják. A lapunknak nyilatkozó gyermek­orvos leszögezte, nálunk a kér­déses gyógyszer nem kapható. Ugyan­akkor komoly problémának tartja, hogy sokan súlyosabb betegségek esetén is csak a homeopátiás gyógyszerekhez nyúlnak, amelyek azonban nem tudják meggyógyítani őket.

Tíz gyermek halála és négyszáz rosszullét miatt indított vizsgálatot az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA. Mindannyian egy homeopátiás készítményt kaptak, amely a leírás szerint megkönnyíti a kicsiknél a fogzást – adta hírül a múlt héten az Independent. A szülők légzési nehézségeket tapasztaltak a gyermekeknél, valamint letar­giáról és általános gyengeségről számoltak be. A termékeket a Hyland nevű cég gyártotta, és nem megfelelő mennyiségben tartalmaztak belladonnát (maszlagos nadragulya), amely hatóanyag mérgező, drogként is fogyasztják.

Hazánkban nem forgalmazzák

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: komoly probléma, hogy az ilyen hírek a szülők között nem keringenek olyan sebességgel és intenzitással, mint azok a cikkek, amelyek az oltások esetleges mellékhatásairól szólnak. Utóbbiak miatt pedig több százezren tagadják meg egy-egy vakcina alkalmazását hazánkban és Európában is. Leszögezte: a ho­meopátiás szerekben tényleges hatóanyag gyakorlatilag nincsen. Hazánkban az Amerikában vizsgált termékeket nem lehet kapni.

A gyermekorvos praxisában egyébként akadtak olyan szülők, akik azért kerestek más orvost, mert ő kijelentette, nem ellenzi ugyan a homeopátiás készítmények alkalmazását, de ő maga soha nem javasolja és gyógyszer helyett sem adja ezt a kicsiknek. Ezek ugyanis szerinte nem hatásosak a betegségek ellen. Mégis több százezren vannak, akik homeopátiával akarják meggyógyítani a komolyabb bajokat, akár a daganatokat is, és elutasítják a célzott kezelést.

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet is kerestük, szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak az amerikai esetről, és mi a véleményük arról, hogy sokak szerint hatástalanok ezek a szerek. Mint írták, az Európai Unió lakosságának 29 százaléka használ ilyen gyógyszereket, és a gyártási folyamatot, a termékek tisztaságát, minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szigorú előírások pedig szerintük garantálják, hogy a patikákban kapható homeopatikumok biztonságosak. Kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) friss adatbázisában 77-féle belladonnatartalmú homeopátiás készítmény szerepel, ezek az egyesület szerint mind megfeleltek a forgalomba hozatal feltételeinek, és biztonságosak. A homeopátiás gyógyszerek hatásosságával kapcsolatban azt közölték: egy 2014-ben publikált analízis szerint a felírt homeopátiás kezelések másfél-kétszer nagyobb valószínűséggel érnek el előnyös hatást, mint a placebo.

Egyszerűsített eljárás

A témában kerestük az OGYÉI-t is, ahol azt közölték: Magyarországon nincs forgalomban a Hyland cég egyetlen terméke sem, és a homeopátiás készítmények döntő többségét egyszerűsített eljárással engedélyezik az európai gyógyszerhatóságok. Ilyenkor a hatásosságot nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálni. Feladatuk elsősorban annak garantálása, hogy a forgalomba kerülő szerek meg­felelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, valamint hogy a termék homeopátiás jellegét egyértelműen feltüntessék.

A nadragulyát tartalmazó ho­meopátiás készítménnyel kapcsolatban az OGYÉI megjegyezte azt is, az FDA honlapján meg­található, 2010-ben kiadott figyelmeztetés szerint a Hyland’s Teething Tablets készítmény belladonnakivonatot tartalmaz, ami nagy dózisban erős hatású és különösen veszélyes. Az FDA már 2010 októberében beszámolt arról, hogy a termékkel kapcsolatban súlyos mellékhatásokról szóló bejelentéseket kaptak. Előfordult az is, hogy a gyerekek az előírtnál több tablettát vettek be, mivel a terméken nincs biztonsági gyerekzár.

Az antibiotikummal is vigyázni kellFontos az antibiotikumok célzott, orvosi előírások szerinti használata, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a kórokozók rezisztenciája alakulhat ki velük szemben – hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója tegnap az M1 műsorában. Oroszi Beatrix elmondta, elősegíti a rezisztencia kialakulását az is, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem a mezőgazdaságban, az állattenyésztés során is használnak antibiotikumot. Az őszi–téli tipikus betegségeket, mint a nátha és az influenza, vírusok okozzák, az antibiotikum ezek ellen nem hat, így fölösleges bevenni. (MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »