Biztonságban földet értek Kazahsztánban a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

Biztonságban földet ért szombaton a kazahsztáni sztyeppén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének hazatérő, háromfős váltása, benne egy amerikai, egy brit és egy orosz űrhajóssal.

Tim Kopra, a NASA asztronautája, Tim Peake, az Európai Űrügynökség (ESA) brit űrhajósa és Jurij Malencsenko, az orosz Roszkoszmosz ügynökség kozmonautája 186 napot töltött az űrben 2015. decemberi startjuk óta. A csapat ezalatt biológiai, biotechnológiai, fizikai és földtani kísérletek százait végezte el.

A Moszkva melletti orosz repülésirányító központ közlése szerint a Szojuz TMA-19M jelzésű űrhajó visszatérő utaskabinja a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint 11 óra 15-kor ért földet Kazahsztánban, Zsezkazgan településtől mintegy 148 kilométerre délkeletre.

A levegőben az űrhajósok fogadására küldött személyzet helikopterei köröztek, miközben az űreszköz az utolsó szakaszon hatalmas narancs és fehér színű ejtőernyőjével aláereszkedett.

Az ISS-re a tervek szerint július 7-én érkezik egy következő háromfős váltás. Addig Jeff Williams amerikai űrhajós és két orosz társa, Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska hármasban üzemelteti a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő űrállomást.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »