Bizonytalan magyar–román elnöki találkozó

Továbbra is bizonytalan a magyar–román államfői találkozó időpontja. Februárra várták Klaus Johannist Budapestre, de a vizit dátumának kijelölése végül elmaradt, a román államfő hivatala nem tartotta megfelelőnek a hónapot – értesült a Magyar Nemzet. 

romania_magyarorszag_b

A lap úgy tudja, Johannisék márciusi, illetve áprilisi időpontra kértek javaslatot, de ezt a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal Áder János sűrű programja miatt utasította el. Így tovább csúszik a magas szintű találkozó, amely nélkül nehezen lehet jószomszédi viszonyról beszélni.

Az RMDSZ egyébként folyamatosan szorgalmazza az államközi párbeszéd erősítését, csakhogy a diplomáciát jelenleg a bukaresti politikában háttérbe szorított magyar párt nem tudja befolyásolni. Bár az elnöki látogatás körüli huzavonának ehhez nincs köze, kétségtelenül ártott a szász származású román államfő magyarországi megítélésének, hogy visszavonta Tőkés László állami kitüntetését.

Szijjártó Péter január végén járt Bukarestben, az akkori külügyminiszteri megbeszélései Lazăr Comănescuval érezhetően barátibb hangnemben zajlottak, mint a korábbi, budapesti tárgyalások a szociáldemokrata Bogdan Aurescuval. A lap szerint az új, választott román kabinet megalakulásáig, vagyis a szakértői Cioloş-kormány regnálása alatt nem várható hivatalos miniszterelnöki találkozó.

Cioloşék eddig tartózkodtak a korábban már megszokottá vált, Magyarországnak és Orbán Viktornak címzett bíráló üzengetésektől, de elemzők szerint a mostani vezetés is fenntartásokkal kezeli a magyar kormányt euroszkeptikus megnyilatkozásai, valamint az Oroszországgal fenntartott szoros kapcsolatai miatt. Bukarest az Egyesült Államok egyik legelkötelezettebb európai szövetségesének számít, s a többségében románok lakta Moldovai Köztársaság „gyámjaként” feszült a viszonya Moszkvával. Romániában egyes biztonságpolitikai szakértők, de a titkosszolgálatok is részben orosz zavarkeltést látnak a székely autonómiatörekvésekben, amit lazán összefüggésbe hoznak Orbán „oroszbarátságával”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »