Bízik a torockói és körösfői polgármester-állításban az EMNP

Bízik a torockói és körösfői polgármester-állításban az EMNP

Felkészült az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Kolozs megyei Körösfő és a Fehér megyei Torockó vezetésére – jelentette ki csütörtöki kampányzáró sajtótájékoztatóján Soós Sándor, az alakulat Kolozs megyei szervezetének elnöke.

soosfan533_bSoós Sándor és Fancsali Ernő (fotó: Szabó Tünde)

Mint mondta, az igazi áttörést négy év múlva várják, amikor szerintük Kolozs megyében le tudják győzni az RMDSZ-t. A néppárt tervei szerint az eddigi 11-ről 20 fölé tudják növelni az önkormányzati képviselőik számát Kolozs megyében. A megyei elnök szerint azt tapasztalták, hogy sokkal kedvezőbb volt a kampányuk fogadtatása ott, ahol már van tanácsosa az EMNP-nek.

Soós ugyanakkor arról is beszámolt, miközben alakulata a törvények figyelembevételével korteskedett, mások szalámi- és pálinkaosztogatással kampányoltak, ami jogszabályba ütközik. A néppárt Kolozs megyei elnöke ugyanakkor reagált azokra a sajtóban megjelent vádakra, miszerint Magyarkapuson az EMNP indulása veszélyezteti a magyar képviseletet. „Míg 2008-ban az RMDSZ és az MPP együtt 458 szavazatot kapott, addig négy év múlva, amikor az EMNP is indult a választásokon, összesen 614 szavazatot szerzett a három magyar párt. Ennek eredményeként a korábbi négy helyett öt magyar tanácsos jutott a helyi tanácsba: három az RMDSZ színeiben, valamint egy-egy MPP-s és néppártos” – magyarázta Soós.

Az elnök ugyanakkor kijelentette: az RMDSZ eladta Kalotaszeget. Mint részletezte, nem az a gond, hogy a szövetség együttműködik a liberális párttal ott, ahol valóban nincs esély magyar polgármestert megválasztani, hanem három olyan települést is feladott, ahol esély nyílhatott volna erre: Magyargorbót, Kisbácsot és Egerest. Fancsali Ernő, a néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje ugyanakkor úgy fogalmazott: minden idők legunalmasabb kampánya ér most véget. Mint részletezte: nem az RMDSZ-től kívánnak szavazatokat elvinni, hanem az úgynevezett szürke zónából, ugyanis az 50 ezres kolozsvári magyar közösségből 10-20 ezer el sem megy szavazni, további 10 ezer pedig román pártokra szavaz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »