Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Corbyn ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Corbyn ellen

Sorra jelentették be lemondásukat vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának tagjai, igyekezve kikényszeríteni a párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Jeremy Corbyn távozását.

Corbyn ellen két munkáspárti képviselő bizalmatlansági indítványt is benyújtott, amelyről várhatóan hétfőn tárgyal a Labour parlamenti frakciója.

Jeremy Corbyn vasárnap menesztette árnyékkormányának egyik legtekintélyesebb tagját, Hilary Benn külügyminiszter-jelöltet, azzal a váddal, hogy puccsot készített elő ellene. Benn ezt vasárnap cáfolta, ám délutánig a munkáspárti árnyékkormány hét másik tagja jelentette be távozását.

„Nem vezetőnek való”

A Corbyn ellen forduló képviselők azzal vádolják az elnököt, hogy nem tudta hatékonyan mozgósítani a párt támogatóit az EU-tagságról rendezett népszavazáson, amelyen a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

Hilary Benn, a menesztett külügyminiszter-jelölt vasárnap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Jeremy Corbyn „jó és tisztességes ember, de nem vezetőnek való”. Hozzátette, hogy a jelenlegi kritikus időszakban a Munkáspártnak erős és hatékony vezetőre van szüksége, aki képes a kormány elszámoltatására. „Most nincs ilyen vezetőnk, és nincs meg a bizalom a párton belül abban sem, hogy választást tudnánk nyerni, ha Jeremy marad a vezetőnk” – mondta Benn.

Corbyn „nem megy sehova”

Az elnök első számú szövetségese, John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje ugyanebben a politikai interjúműsorban azonban kijelentette, hogy Corbyn „nem megy sehova” a párt éléről. McDonnell szerint a pártvezető ellen forduló képviselők „nem sokat aludhattak” az EU-népszavazás eredményének ismertté válása óta, de „ha most mindannyian kiveszünk egy nap szabadságot, és alszunk rá egyet, akkor minden a helyére zökken”.

Vasárnap 175 ezernél több aláírás gyűlt össze azon a netes petíción, amelyet Jeremy Corbyn támogatására indítottak a párton belüli hívei.

A 67 éves Corbynt tavaly szeptemberben választották a Munkáspárt élére földcsuszamlásszerű többséggel. A korábban teljesen esélytelennek tartott veterán politikusra a vezetőválasztásra jogosult tagok csaknem kétharmada szavazott. Corbyn elődje, Ed Miliband a párt által a tavaly május parlamenti választáson elszenvedett súlyos vereség után távozott az elnöki székből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »