Bíróságon támad meg minket Ausztria, ha nem fogadjuk be a visszaküldött migránsokat

Bíróságon támad meg minket Ausztria, ha nem fogadjuk be a visszaküldött migránsokat

Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek.

Erről Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az ORF rádióállomásnak nyilatkozott szerdán.
 
“Általános szabályként a Dublini Rendelet érvényes. Dublin betartatásáért az Európai Unió felelős, azoknak a tagállamoknak vagy ország csoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre” – szögezte le Sobotka.
 
Arra a kérdésre, hogy mit tesz Bécs, miután Magyarország elzárkózik a menedékkérők visszafogadásától, az osztrák belügyminiszter hozzátette:

 
“ebben az esetben Ausztriának pert kell indítania. A köztársaságnak biztosítania kell, hogy az Európai Unió betartja a törvényeket”.

 
Tavaly több százezer migráns utazott a dél-európai országokból észak felé tartva Ausztriába, Németországba és Svédországba, ellehetetlenítve, hogy a hatóságok érvényt szerezzenek a Dublini Rendeletben foglaltaknak. Ez utóbbi értelmében a migránsoknak ugyanis ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol belépnek az EU területére.
 
Magyarország azért nem hajlandó visszafogadni a menedékkérőket, mert a magyar álláspont szerint nyilvánvalóan nem itt, hanem Görögországban léptek be először az unió területére.
 
Arról viszont már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.
 
Ausztria kezdetben üdvözölte a Közel-Keletről és Afganisztánból nagy számban érkező menekülteket. A bécsi kormány az év elején viszont fokozatosan szigorította menekültügyi szabályait, és éves korlátot szabott meg az elfogadható menedékkérelmekre vonatkozóan.
 
Az utóbb elhatározott intézkedések, amelyeket széles körben bíráltak az emberi jogi csoportok, valamint az Európai Unió, azután kaptak támogatást Ausztriában, hogy a közvélemény-kutatásokban a centrum pártokat meghaladóan kapott nagyobb támogatást a jobboldali Osztrák Szabadságpárt.
 
A Reuters beszámolójában azt is írta, az osztrák és magyar tisztviselők szerint a helyzetet mára nagyrészt sikerült ellenőrzés alá vonni ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt a közös határon tömegével keltek át a migránsok, akik közül sokan Németországba igyekeztek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »