Bírósághoz fordult Jean-Marie Le Pen

Bírósághoz fordult Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front alapítója és korábbi elnöke párttagsága visszaállítása érdekében. Kizárását a rasszista kijelentései miatt vele nyílt konfliktusba került lánya, a pártelnök Marine Le Pen kezdeményezte.

A Párizshoz közeli Nanterre bíróságától kétmillió eurós kártérítést is követelt szerdán a 88 éves francia politikus, amiért szerinte szabálytalanul zárták ki az általa alapított pártból.

„Tiszteletbeli elnök vagyok, mindenem megvolt, ami ebben abban a mozgalomban lehetséges, amelyet én hívtam életre” – mondta Le Pen a tárgyalás kezdete előtt. Hozzátette, hogy szerinte lehetséges és kívánatos is, hogy egy nap helyreálljon a viszony közte és a lánya között.
Jean-Marie Le Pen azt kéri a bíróságtól, hogy érvénytelenítse kizárását a Nemzeti Frontból, állítsa vissza a tiszteletbeli elnöki címét és a méltóságának súlyos megsértése miatt kétmillió eurós kártérítést is ítéljen meg.

Nem ez az első epizódja az alapító és a jelenlegi pártelnök között másfél éve folyó jogi csatározásnak. Le Pen 1972-ben alapította a pártot és közel negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, aki azóta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Ez egyelőre sikeresnek látszik, hiszen valamennyi felmérés szerint Marine Le Pennek biztos helye van a jövő májusi elnökválasztás második fordulójában. Le Pen viszont nem ért egyet az irányváltással, s újabb provokációkkal nyílt háborút indított lánya ellen, aki ezért kizáratta a pártból.

Marine Le Pen évek óta már nem rejtette véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától. Fegyelmit is indított apja ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

A pártelnök végül 2015 nyarán felfüggesztette apja párttagságát, aki azonnal bírósághoz fordult, s eddig három ízben pert nyert a párt ellen. A nanterre-i bíróság először szabálytalan eljárásra hivatkozva érvénytelenítette a felfüggesztést, majd azt a levélszavazást, amelynek célja a tiszteletbeli elnöki cím eltörlése volt, s ezt a döntést a fellebbviteli bíróság megerősítette. Most pedig a kizárási eljárás szabálytalanságát vizsgálja a bíróság.
Arra a kérdésre, hogy párttagsága helyreállítása esetén, támogatná-e lányát a 2017-es elnökválasztáson, Jean-Marie Le Pen azt válaszolta, hogy „jelenleg nem”.

A Le Parisien című napilapban kedden megjelent interjúban a pártalapító üdvözölte Nicolas Sarkozy volt államfő, jobboldali elnökjelölt politikai javaslatait, amelyek „jean-marie-zálódnak”, miközben Marine Le Pen „a centrum felé igyekszik” az apja szerint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »