Bírósághoz fordul Pákh a Golgota miatt

Bírósághoz fordul Pákh a Golgota miatt

Bírósághoz fordul a Golgota című Munkácsy-kép védetté nyilvánítása miatt a festmény tulajdonosa, Pákh Imre.

A New Yorkban élő műgyűjtő az MTI érdeklődésére szerdán telefonon elmondta: ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban. Hozzátette: a Forster központtól arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállítsa a múzeumból, de – mint kijelentette – nincs ilyen terve.

A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban. A műgyűjtő a Golgota védetté nyilvánításáról szóló novemberi határozatot megfellebbezte, de a döntés a napokban jogerőssé vált.

„Az igazság az én oldalamon áll”

Pákh Imrét egyébként nem lepte meg a döntés, mert – mint elmondta – „ezt az eredményt már korábban megsúgták az illetékesek”.

„Az igazság az én oldalamon áll” – jelentette ki a műgyűjtő, aki emlékeztetett rá, hogy információi szerint „a Forster központ saját kulturális bizottsága sem javasolta a kép védettségét”.

A kulturális javak bizottságának javaslatát általában 99 százalékban elfogadja a központ, ez kivétel volt – tette hozzá.

Pákh Imre szerint a védettség egyik kezdeményezője azzal érvelt: „meg kell lépni a kép védettségét, nehogy valami jóvátehetetlen történjen vele”.

Lepellel takarják le a Golgotát Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A műgyűjtő érdekesnek nevezte, hogy „a tulajdonosi jogok gyakorlása egyesek szerint jóvátehetetlen problémákhoz vezet”.

„Ilyen érvelést utoljára apám hallott, amikor 1945-ben államosították a fuvarozási vállalkozását” – mondta Pákh Imre, majd felindultan hozzátette: a 21. században, egy demokratikus Magyarországon „ilyen rákosista kriptokommunista módszernek” nincs létjogosultsága.

„Ezért bíróságra visszük az ügyet, s hiszem, hogy egy független bíróság igazságos döntést fog hozni” – jelezte Pákh Imre.

Amíg védett, letakarva marad

Arra a lapinformációra, miszerint a festmény tulajdonosának hozzáférhetővé kell tennie az alkotást kutatási, kiállítási célokra, Pákh Imre úgy reagált: 13 évig a Golgota ki volt állítva, kutatták, és mindez folytatódni fog, ha leveszik a képről a védettséget.

Addig viszont, amíg védett, letakarva marad – nyomatékosította álláspontját a Golgota tulajdonosa.
A védetté nyilvánított festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból vagy a Déri Múzeumból más helyre szállítani, miközben az állam élhet elővásárlási jogával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban jelezte, hogy a képet a jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni hatmillió dolláros – több mint 1,6 milliárd forintos – vételárért. A védetté nyilvánítás előtt az amerikai–magyar műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a trilógia tulajdonában lévő darabjáért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »