Bírósággal fenyegeti Johannist Dragnea

Bíróság elé állítással fenyegette meg Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Klaus Johannis államfőt, Dacian Cioloş miniszterelnököt és a kormány több tagját arra az esetre, ha pártja megnyerné a választásokat, és kormányra kerülne számol be Balogh Levente a kronika.ro-n.

A politikus vasárnap este a România TV hírcsatornának nyilatkozva közölte: ha megnyerik a választást, beteljesítik a már felbomlott, a PSD mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta Szociálliberális Unió jelszavát, miszerint „Igazságot a legvégsőkig”, így mindazoknak bíróságon kell „megfizeniük” tetteikért, akik az elmúlt egy évben elkövetett „rossz dolgokért” felelősek.

Arra a felvetésre, hogy ebbe Klaus Johannis államfőt is beleérti-e, úgy válaszolt: igen, mindenkinek fizetnie kell. Így az elnök ügyében folytatni kell az általa vásárolt ingatlanok helyzetének vizsgálatát, míg Dacian Cioloş kormányfő, a művelődési miniszter és az érintett tisttségviselők ellen A Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor román állam általi megvásárlása körüli problémák miatt indítana eljárást. (Mint ismeretes, a kormány gyűjtést rendezett a szobor megvásárlása érdekében, ám a szükséges összegnek csupán töredéke gyűlt össsze. Ezt követően bejelentették, a teljes vételárat biztosítják, ám utólag a vásárlás halasztásáról döntöttek).

Dragnea nem kímélte az egészségügyi minisztert sem, aki szerinte „óriási károkat” okozott a betegeknek, mivel „nem volt hajlandó csökkenteni a gyógyszerárakat”. Felsorolta az európai uniós forrásokért felelős minisztert is, aki miatt szerinte az ország milliárdokat veszített idén, de a mezőgazdasági tárca vezetője ellen is kikelt, aki szerinte nyolc hónapig késleltette az agrártámogatások kifizetését.

Annak kapcsán, hogy a PSD szövetségese, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vasárnap úgy döntött, Călin Popescu/Tăriceanu pártelnököt, volt PNL-es kormányfőt jelöli miniszterelnöknek, kifejtette: amennyiben az ALDE megnyeri a választást, támogatják Tăriceanut a tisztség elnyerésében. Szerinte ebben semmi irónia sincs – a felmérések szerint az ALDE nemhogy a győzelemre nem esélyes, de még a parlamenti bejutása is kétséges –, csupán az a helyzet, hogy a PSD abból indul ki: a győztes párt adja a miniszterelnköt – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »