Bíró Lászlóval ünnepeltek Nagyboldogasszony napján a győri bencés templomban

Bíró Lászlóval ünnepeltek Nagyboldogasszony napján a győri bencés templomban

Bíró László tábori püspök, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium öregdiákja mutatott be ünnepi szentmisét a győri bencés templomban augusztus 15-én – tájékoztatott Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel, templomigazgató.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az 1641-ben felszentelt győri Szent Ignác Bencés Templom két Mária-mellékoltárát a helyi várvédők és katonák adományozták a templomnak. A Katonák Patrónája és a Magyarok Nagyasszonya oltárok a hazánkban ritka 17. századi fekete-oltárok értékes darabjai.

Nagyboldogasszony ünnepén az adományozókra emlékeztek a győri bencés templomban az utódszervezetek, az Arrabona Légvédelmi Ezred és a győri rendőrkapitányság képviselői és hagyományőrző egyesületek és az Európai Borlovagrend meghívásával. A szentmise főcelebránsa Bíró László tábori püspök, győri bencés öregdiák volt.

Díszmenetben, történelmi zászlókkal vonultak be a templomba, majd a mellékoltároknál és a főoltárnál is díszőrséget álltak a megjelent hagyományőrző határőrök és honvédek.

A püspök beszédében rámutatott a templom Mária-freskóira: Mária felett megnyílik az égbolt, Mária kicsi, de „tekintetre méltatja” Isten és kapcsolat alakul ki Isten és közötte. Nekünk is meg kell találnunk a helyünket, elismerni kicsinységünket, hogy Isten kapcsolatba tudjon lépni velünk és küldetést tudjon adni nekünk a világ felé.

A szentmisén a a Czuczor Gergely-gimnázium kórusa énekelt Kelemen Áron bencés atya vezetésével. A záróáldás után a lorettói litániát énekelve vonultak a hívek a templom előtti téren álló Mária-oszlophoz – ez a közös imádság egészen különleges élménye volt az ünneplő közösségnek.

Fotó: Kleininger Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »