Birkózás: nagy remények után nagy csalódás

Nagyon bíztunk abban, hogy a ma szőnyegre lépő birkózóink, Lőrincz Tamás (66 kg) és Kiss Balázs (96 kg) eljut az éremcsatákig. Sajnos mindketten kiestek, így ezúttal nem jutott érem kötöttfogású válogatottunknak a riói olimpián.

Hittük, reméltük, hogy az első két napon megszerzett ötödik helyeket végre érmes helyek váltják fel a kötöttfogású versenyek utolsó napján a riói olimpián. Főleg az olimpiai ezüstérmes, többszörös Európa-bajnokunkban, Lőrincz Tamásban bíztunk, hiszen a felkészülése és a fogyasztása is remekül sikerült, és kimondottan azzal a céllal érkezett Brazíliába, hogy még jobb eredményt érjen el, mint négy éve. Ám Fortuna úgy döntött, ha olimpiai bajnok akar lenni, akkor kizárólag a legjobbakat kell a dobogó tetejéig vezető úton legyőznie.

Hideg zuhanyként ért mindenkit, hogy az éremesélyesnek tartott Lőrincz Tamás egy meccs után kiesett a riói olimpián

Elsőként a 2013-as budapesti világbajnokság győztesével, a tavalyi vb ezüstérmesével szemben, a dél-koreai Rju Han Szu ellen kellett bizonyítania. Nos, ez sajnos nagyon nem ment, ugyanis vitatható mérkőzésen 4-0-ra kikapott a dél-koreaitól, így már csak abban bízhatott, hogy ha ellenfele eljut a döntőig, akkor a vigaszágról megszerezheti a harmadik helyet. A meccsen a bírók megint nem adták meg az egyenlő esélyt a magyarnak. Az első menetben végig elnézték azt, ahogy Rju Han Szu sorozatban játssza el, hogy Lőrincz fojtogatja őt, sőt, emiatt meg is intették. Ezzel kibillentették a ceglédi birkózót a megszokott nyugalmából, a dél-koreai pedig képes volt akcióra is, így simán nyert. Sajnos Rju a következő meccsén 2-1-re kikapott az örmény Arutjunjan Migrantól, ami azt is jelentette, hogy Lőrincz Tamás egy vereséggel kiesett a riói olimpián.

Kissnek se volt könnyű dolga

A 96 kilósok között a 33 éves Kiss Balázs sem kapott sokkal jobb sorsolást: selejtezni kényszerült az ukránok vb-bronzérmese, Dimitrij Timcsenko ellen. Nos, ezt fantasztikus birkózással megoldotta (3-0), így a nyolcaddöntőben a svéd óriás, az Eb-bronzérmes svéd Fredrik Schön következett. 2009 világbajnoka azonnal támadólag lépett fel ellenfele ellen, és egy válldobást sikerült is végrehajtania, amivel megszerezte a vezetést (2-0). Ám a svéd magához tért, és egy mögékerülés után négy pontért eldobta a magyar birkózót, és Kiss hiába volt utána aktívabb – meg is intették a svédet –, a meccs elment (3-5), és ő is csak abban bízhatott, hogy a skandináv eljut a fináléig.

„Nagyon sajnálom. Az első meccsen kiválóan ment a birkózás, és ezen is jól kezdtem. Az akcióm után a bírók sokáig tanakodtak, hogy bebillent-e a svéd, én pedig azt hittem, nem adnak semmit, állásból megyünk tovább. Miután mégis megadták a pontokat nekem, már olyan helyzetben voltam, melyben nem tudtam mit csinálni, szárazak voltunk, Schön pedig nagyon erős, jól emel. A végéig küzdöttem, mindent megpróbáltam, sajnálom” – jelentette ki Kiss Balázst.

Hát még azt hogy sajnálta, hogy az elődöntőig eljutó Fredrik Schön az utolsó lépcsőfokban elbotlott – kubai ellenfele, Yasmany Daniel Lugo Cabrera 2-0-ra legyőzte –, így Kiss is követte Lőrinczet.

Pont és érem nélkül távoztunk ezúttal a kötöttfogásúak mai versenynapjáról.  Igazi hidegzuhany ez, hiszen kötöttfogású birkózóink éremért jöttek, és két ötödik hellyel zártak Rióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »