Bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament elnöke

Bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament elnöke

Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön.

Martin Schulz szerint David Cameronéhoz hasonlóan a szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje is inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre.

A kormány összetétele azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a toryk belső összetartása, mint az ország jövőjének alakítása – vélekedett.

Közleményében az EP elnöke úgy fogalmazott, nem szakadt meg a “veszélyes ördögi kör”, és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is.

Sajnálatos módon ezt eredményezte a szerencsétlen kimenetelű uniós tagságot elutasító brit népszavazás – hangsúlyozta Schulz, hozzátéve, nem az ország jóléte került a politikai döntéshozatal fókuszpontjába, hanem a párton belüli számítgatások.

Schulz ugyanakkor hangsúlyozta: “csakúgy, mint a múltban, ezekben a nehéz időkben is konstruktívan együtt fogunk működni az új brit kormánnyal”.

Európa bizonytalan és nehéz helyzetben van, ezért minden érintett szereplőnek igen felelősségteljesen kell cselekednie – tette hozzá a parlamenti elnök.

Szerdán lépett hivatalba Theresa May új brit miniszterelnök, aki Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé. Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtt a Brexit-tábor, vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport frontembere volt.

Az eddigi külügyminiszter, az EU-ban maradást pártoló Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, a bennmaradást pártoló tábor frontembere, George Osborne pedig távozik a kormányból.

Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön Brexit-minisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban.

Davis az 1990-es években, John Major konzervatív kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.

Theresa May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került. Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is, Liam Fox korábbi védelmi miniszter pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »