Bírálja az ellenzék a bérmegállapodást

Bírálja az ellenzék a bérmegállapodást

Az LMP szerint a minimálbér 15 százalékos emelése, a munkáltatói járulék 5 százalékpontos csökkentése és a 9 százalékos, egységes társasági adó jövőre sem emeli a létminimum fölé a legkisebb bért, nem biztosít garantált béremelést a minimálbér fölött keresőknek, ráadásul növeli a külföldi nagyvállalatok erőfölényét a kis- és közepes vállalkozásokkal szemben.

Szél Bernadett társelnök keddi közleményében bírálta a nemzetgazdasági minisztert, aki a kormány és a szociális partnerek közötti megállapodást úgy értékelte: elmentek a falig. Az LMP szerint lehet, hogy a felek elmentek a falig, de a falat maga a kormány húzta föl. Az igazságtalan egykulcsos adórendszer eleve rossz kompromisszumra ítélte a feleket – tette hozzá.

A bértárgyalásoknak nem arról kellett volna szólnia, hogy hogyan lehetne kompenzálni a munkáltatókat a béremelésért, hanem hogy hogyan lehetne egy igazságos adórendszert létrehozni.  Rámutatott arra is: a dolgozók 75 százalékát foglalkoztató kis- és közepes vállalkozások terhei mintegy 15 ezer forinttal nőnek a minimálbéres dolgozók után. A társaságiadó-csökkentésnek a bérmegállapodáshoz semmi köze, az a béremelés ürügyén adott újabb százmilliárdos ajándék a külföldi nagyvállalatoknak. Az LMP szerint igazságos többkulcsos adóra, a minimálbér adómentességére és a munkavállalói járulékok csökkentésére van szükség – zárta közleményét.

Az MSZP szerint nem a multik adóját kellene csökkenteni, hanem a magyar kis- és közepes vállalkozások terheit kell mérsékelni, mert így lehetne érdemi fizetésemelést adni a dolgozó embereknek. Az ellenzéki párt erről szóló közleményét kedden küldte el az MTI-hez, miután megszületett a megállapodás a kormány és a szociális partnerek között a jövő évi minimálbérről és járulékcsökkentésről. “Az urizáló fideszes elit gazdaságpolitikája a felső 10-20 százaléknak kedvez, miközben agyonadóztatja a bérből és fizetésből élőket, az így elvett adóforintokból a gazdagok és a multicégek adóját csökkenti” – írták, hozzátéve: nincs még egy olyan ország, ahol az állam elveszi a minimálbér több mint harmadát.

Az ellenzéki párt nyomatékosította: a dolgozó emberek, a nyugdíjasok és a nők pártján állnak. Mint írták, a biztos megélhetés érdekében azért küzdenek, hogy legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok, az ország térjen vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, csökkentsék az energiaárakat és folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése.

 

MTI

 

The post Bírálja az ellenzék a bérmegállapodást appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »