Bilincsbe vert jelöltek Romániában

Bilincsbe vert jelöltek Romániában

Az ősszel esedékes parlamenti választások előtti erőfelmérésként fogják fel a romániai pártok a holnapi önkormányzati megméretést. Országosan, de Bukarestben is a Szociáldemokrata Párt győzelme várható, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Marosvásárhelyre és Szatmárnémetire fókuszál.

Alig látni nyomát Romániában annak, hogy választásokra készülne az ország. Ebben nagy szerepe van egy törvénymódosításnak is, amely megtiltja az óriásplakátok használatát a kampányban. De maguk a jelöltek is visszafogottabbak, miután az egész társadalomra jellemző politikaellenes hangulatban könnyen visszafele sülhet el a harsány önmutogatás. Közben gőzerővel dolgozik a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a híradókban mindennapos a bilincsbe vert politikus látványa. Nem volt egyszerű dolguk a nagy pártoknak a jelöltállításnál, hiszen a kampány közben elindított bűnvádi eljárásnál nincs kellemetlenebb buktató. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) igyekezett komolyan venni a DNA hadjáratát és a tavaly novemberi bukaresti tűzvész nyomán elszabadult népharagot, jelöltjei között sok a fiatal, kezdő politikus. Ugyanakkor a kisvárosokban vagy falvakban az emberek szeretik a tapasztalt vezetőket, így a régi – korrupcióval vádolt – kádereihez ragaszkodó szociáldemokraták (PSD) országos sikere garantált.

A PSD adhatja Bukarest főpolgármesterét is, a felmérések szerint Gabriela Firea győz Nicusor Dan, az újonnan alakult Mentsük meg Bukarestet Szövetség jelöltje előtt. A jobboldali szavazók erősen megosztottak a fővárosban. Közülük sokan Dant támogatják, de voksokat „visz el” a kampány alatt háromszor jelöltet cserélő PNL színeiben induló Catalin Predoiu, s ugyanebből a táborból merít a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt jelöltje, Robert Turcescu is. Az egységes baloldalnak kedvez az egyfordulós választási rendszer is, hiszen így nincs esély a jobboldal eddig szokásos második fordulós összefogására.

De nem csak a PSD-nek jó az egyetlen forduló. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesterjelöltjei azokon a településeken is győzhetnek, ahol a magyarság aránya nem éri el az ötven százalékot. A több párt jelöltjei közül választó románokkal szemben ugyanis a magyarok egységesen szavazhatnak az RMDSZ-re. Ezzel megnyílt az esély arra, hogy újra magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek és Szatmárnémetinek. Hargita, illetve Kovászna megyében, ahol a települések túlnyomó többségében hetven százalék feletti a magyarok aránya, magyar–magyar csaták is lesznek. Az RMDSZ ugyanakkor gyakorlatilag egyedül maradt az erdélyi magyar térfélen, a másik két kis párt (a polgáriak, valamint a néppárt) csak szerény eredményekre számíthat.

A székelyföldi, de a kelet-romániai szavazói részvételt is negatívan befolyásolhatják az árvizek, amelyek eddig két halálos áldozatot követeltek Bacau, illetve Vrancea megyében. Gyergyócsomafalván pincéket és csaknem ezerhektárnyi szántóföldet öntött el a víz. Gyimesközéplokon kidöntött fákat, iszapot hordott a vasúti pályára, egy hidat pedig megrongált a hegyekből lezúdult áradat, jelenleg nincs vasúti öszszeköttetés a Székelyföld és Moldva között.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »