Bezárással fenyegetőznek a szupermarketek

Bezárással fenyegetőznek a szupermarketek

Romániai boltjai bezárásával fenyegetőzik több multinacionális áruházlánc, amennyiben a parlament elfogadja azt a törvénytervezetet, miszerint az üzletek által árusított termékek legalább fele hazai termék kell legyen.

szupermarket blg_b

A szupermarketek főként azt kifogásolják, hogy a tervezet szerint az előírások be nem tartása a bolt tevékenységének felfüggesztését vonhatja maga után. Ezenkívül a termékbeszerzésre vonatkozó cikkelyeket is aggályosnak tartják, állításuk szerint szűk az a határidő, amit a termelőktől beszerzett áruk kifizetésére adnak.

Gabriel Bădescu, a nagy üzletláncokat tömörítő egyesület (AMRCR) elnöke úgy véli: az üzletpolitikát befolyásoló, a 2009/321-es számú törvény módosítására vonatkozó tervezet célja a szupermarketek tevékenységének megnehezítése, sőt egyenesen aláaknázása. „Az intézkedés rendkívül ellenséges üzleti környezetet teremthet, ami boltok bezárásához fog vezetni” – fogalmazott Bădescu keddi sajtótájékoztatóján. Az egyesület elnöke szerint a javasolt módosítások az említett, az élelmiszerek árusítására vonatkozó törvény tartalmának mintegy 90 százalékát megváltoztatják.

Gabriel Bădescu kifejtette: a szervezet tagjai kifogásolják, hogy a tervezet betiltaná a szupermarketek által felszámolt, nem kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos illetékeket. „Ez olyan, mintha egy orvosnak megtiltanák a konzultációt. Noha a boltok elsődleges teendője a kereskedelem, de számos kiegészítő tevékenység szükséges ennek megvalósításához” – magyarázta. Bădescu arra is kitért, hogy kivitelezhetetlen az előírás, miszerint a friss élelmiszerek esetében 7 napon belül kellene fizetni a termelőnek. Az egyesület vezetője azzal érvelt, hogy egy szupermarketnek naponta több száz, akár több ezer számlát kell egyenlítenie, a határidő leszűkítése pedig a mostaninál jóval korszerűbb informatikai rendszert feltételez.

Florin Căpăţână, az AMRCR alelnöke arra tért ki, hogy Romániában egyszerűen nem termelnek annyit, hogy minden szupermarket polcán a termékek 50 százaléka hazai legyen. Adrian Manolache, az egyesület ügyvédje úgy véli: a hazai termelőknek össze kellene fogniuk a kapacitás növelése érdekében. A jogász rámutatott: Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Németországban is árulnak minőségi élelmiszert nagy mennyiségben, olcsón, mivel elmondása szerint ezekben az országokban sokkal hatékonyabb a belföldi termelés.

„A romániai termelőknek meg kell érteniük, hogy alkalmazkodniuk kell a piaci trendekhez. Nem várhatják el, hogy hazai élelmiszerek legyenek minden polcon, ha közben csak egy teherautónyi árut szállítanak” – magyarázta Adrian Manolache. Hétfőn a Versenytanács is kifogásolta a törvénytervezetet, amely Daniela Bădilă vezérigazgató szerint beszerzési gondokat vethet fel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »