Bevonnák a városfejlesztésbe a szentgyörgyiek elképzeléseit

Bevonnák a városfejlesztésbe a szentgyörgyiek elképzeléseit

Növelné a sepsiszentgyörgyi európai uniós pályázatok esélyeit a város önkormányzata. Antal Árpád polgármester ennek érdekében felkérte a helyi vállalkozókat, magánszemélyeket és civil szervezeteket, hogy a következő két hétben mutassák be a városháza szakembereinek pályázatukat, ők ezt megvizsgálják, és ha arra alkalmas, integrálják a városfejlesztési stratégiába, mivel ezáltal a projekt az elbíráláskor pluszpontot kap.

eu_mappa_ember_b

Mint az elöljáró hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a sepsiszentgyörgyiek pályázati pénzekből fejlesszenek. A jelenlegi EU-s pályázati ciklusban pedig pluszpontot ér, ha a projekt a település fejlesztési stratégiájának része, tehát ezzel növelni tudják az esélyeit – erre korábban nem volt lehetőség.

Antal szerint a civilek szociális vagy oktatási projektjei, a vállalkozásfejlesztési tervek is részei lehetnek a stratégiának, de meglátása szerint érdemes minden pályázatot bevinni, hogy eldönthessék, belefér vagy sem. A több száz oldalas városfejlesztési stratégián több szakember dolgozott, közvitát is szerveztek a tartalmáról, már a múlt heti tanácsülésen napirendre tűzték, de a polgármester halasztást javasolt. Egyrészt azárt, hogy aktualizálják az elavult adatokat, amelyek a hosszú munkafolyamat során maradtak benne, másrészt, hogy a következő két hétben beérkező pályázatokat integrálni tudják, így majd a következő havi ülésen dönt erről a testület.

Új adózási övezetek

Közvitára bocsátotta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a jövő évtől alkalmazandó új adózási övezetek tervét. Antal Árpád polgármester elmondta, a jelenlegi felosztás csak a földrajzi kritériumot veszi figyelembe, azt hogy az ingatlan mekkora távolságra van a városközponttól, ez azonban gyakran igazságtalan, előfordulhat, hogy ugyanabban az övezetben tíz méter távolságra az egyik utca teljesen felújított, míg a másikban sokkal fejletlenebb az infrastruktúra, mégis ugyanannyi helyi adót fizetnek.
A tervek szerint jövő esztendőtől az infrastruktúra fejlettsége alapján osztanák övezetekre a várost, és ezt minden évben újraértékelnék, figyelembe véve a beruházásokat, vagy hogy azok mennyire évültek el. Annak alapján pontoznák az utcákat vagy éppen az útszakaszokat, hogy milyen állapotban van a csatornázás, a járdák, az úttest, a közvilágítás, milyen a közbiztonság, és mekkora távolságra van a városközponttól és az ipari övezettől. Előfordulhat, hogy a város szélén, de az ipari zónától távol lévő, felújított utca felminősül, viszont a központban, egy olyan utcában, ahol nem voltak fejlesztések, kevesebb adót fognak fizetni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »