Bevetették a „minden bombák anyját" az ISIS ellen az amerikaiak

ISIS-fegyveresek által lakott területet bombázott az USA Afganisztánban: a „minden bombák anyjaként” ismert MOAB nevű, az eddigi legnagyobb pusztító erővel bíró, nem nukleáris robbanószerkezetét vetették be.

Az Iszlám Állam fegyveresei által lakott afganisztáni területre dobta az Egyesült Államok a lehető legnagyobb erejű nem nukleáris bombát – közölte az Independent. A bombát Nangarhar tartományban vetették be a reggeli órákban.

Hírdetés

A Pentagon megerősítette: ez volt az első alkalom, hogy az iraki háború alatt kifejlesztett MOAB-ot harctéren vetették be. A védelmi minisztérium szóvivője az Independentnek azt mondta, hogy egy MC-130-as repülőgép helyi idő szerint 7 órakor dobta le a GBU-43 bombát.

A fegyver MOAB (Massive Ordnance Air Blast, vagy Mother Of All Bombs) néven ismeretes, és „minden bomba anyjaként” emlegetik. A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bomba a legnagyobb pusztító erejű nem nukleáris harceszköz az amerikai hadsereg arzenáljában.

A légi csapás célja az Iszlám Állam harcosai és az általuk használt alagutak voltak Nangarhar tartomány Acsin nevű körzetében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »