Betyárok segítik a kunszentmártoni polgárőrök munkáját

A kunsági klán több tagja, civilként segíti a polgárőrök munkáját. Mint, ahogy a Szoljon.hu írja “Többek között  „Kommandós kiképzésben” részesítenék a kunszentmártoni polgárőrök egy részét.”

Alább a portál cikke. Nemsokára pedig interjút olvashatnak a kunszentmártoni betyárokkal.

– Elegünk lett az autós száguldozókból, a városban elharapódzó kábítószerezésből, a folyamatos betörésekből. Szeretnénk végre gyermekeinket, idősebb hozzátartozóinkat biztonságban tudni. Valamit tenni kell nekünk, lakosoknak is ennek érdekében! – mondja határozottan a helybéli Kiss Viktor és társa, Mráv Zoltán. A két keménykötésű fiatalember szerint ha már a városnak van egy működő polgárőr egyesülete, azt kell megerősíteni.

– Egyrészt fiatalítani kell a csoportot. Úgy látjuk, nagyon sok közép- vagy időskorú tagja van az egyesületnek. Ők is remek munkát tudnak végezni egy-egy rendezvény biztosításakor, útlezáráskor, forgalomeltereléskor. De olyan tagok is kellenek a csapatba, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, akiknek a megjelenése is azt feltételezi, hogy a polgárőrnek tekintélye van – teszik hozzá.

Hírdetés

A férfiak egyedi ötlettel álltak elő: önvédelmi-, fizikai erőnléti edzéseket kellene tartani a polgárőröknek, persze csak azoknak, akik ezen hajlandóak részt venni.
– Akad jelentkező, aki karatéra oktatná a jelentkezőket, más egyéb küzdősportra tanítaná. Az edzéseket néhányan már el is kezdtük, annak ellenére, hogy még csak most jelentkezünk a polgárőrség soraiba – fűzi hozzá Tamás. Viktor arról beszél, jelenleg a régi vastelep csarnokában erősödnek, de ígéretet kaptak arra a városvezetéstől, hogy segítenek kulturált edzőtermet találni e célra. Mert bizony az önkormányzat is támogatja e kezdeményezést.

Mráv Zoltán és Kiss Viktor (jobbról) Holló Istvántól, a helyi polgáror-egyesület elnökétol veszi át a jelentkezési lapokat FOTÓ: Csabai István

– Igen, beszéltem is a múltkori képviselőtestületi ülésen a fiatalok kezdeményezéséről, hiszen kifejezetten jó ötletnek tartom a polgárőrök fizikai képzését – árulja el a szabadidejében testépítéssel foglalkozó polgármester, Wenner-Várkonyi Attila, aki nem mellesleg a helyi polgárőr egyesület alelnöke is. Hangsúlyozza azonban, a jogszabályokat és a törvényi lehetőségeket mindenképpen figyelembe kell venni.
– Havonta egy-két alkalommal én is „beszállnék” a járőrözésbe – fűzi hozzá a településvezető.
– A jelentkezéseknél és a toborzásnál tartunk. Elsősorban a face-book generációt szeretnénk megszólítani, belőlük kerülhetnének ki az új polgárőrök. Fizikai felmérőket is tartanánk a jogi felkésztés mellett. Mindenki legyen tisztában azzal, hogy mint polgárőr mit tehet és mit nem. Ha tervünk megvalósul, Kunszentmárton lesz az első település, ahol végre (szó szerint is) lesz ereje az egyenruhás lakosoknak – állítják a fiatalok, akiknek sokan szurkolnak. Például a 60 esztendős Skultétiné Tóth Klára, aki maga is polgárőrként dolgozik Öcsödön. Szerinte a legtöbb polgárőrségre (nem csak Kunszenten) ráférne a fiatalítás, mivel az idősebbek sok helyzetben tehetetlenek koruk és fizikai képességeik miatt.

Ezt Holló István, a helyi polgárőr egyesület elnöke is megerősítette. Elmondta, az elmúlt év során több olyan helyzet is adódott, ahol a fiatal, dinamikus polgárőrök segítsége elkélt volna. Az egyik ilyen alkalom egy nyilvános rendezvény volt, ahol néhány dulakodó fiatalt kellett megfékezni a polgárőrség tagjainak. Az elnök megjegyezte, ha a formaruhások között több fiatal, jó fizikumú tag lett volna, akkor lehetséges, hogy már megjelenésükkel megakadályozták volna a kialakult helyzetet. Többször is nyomatékosította, hogy szükség van a helyi egyesület fiatalítására, hiszen ezzel sokrétűbb, dinamikusabb tud lenni a szolgálat. Ugyanakkor azt is el kell majd fogadni az új tagoknak, hogy nem lesz több intézkedési joguk, mint bárki másnak közülük.

(Betyársereg, Szoljon.hu)


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »