Betiltották Korzikán a burkini viseletét

Cannes és Villeneuve-Loubet után a korzikai Sisco is betiltotta hétfőn a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viselését.

Az intézkedést Ange-Pierre Vivoni polgármester azzal indokolta, hogy az emberek provokálva érzik magukat „ilyen dolgok miatt”, és a tilalom nem a muszlimok, hanem a fundamentalizmus ellen irányul. A fundamentalistákra utalva közölte: „semmi keresnivalójuk itt”.

A hétvégén három észak-afrikai muszlim család összeverekedett helyiekkel, beszámolók szerint azért, mert a helyiek felvételeket kezdtek készíteni a burkiniben fürdő családtagokról. A dulakodásból végül tömegverekedés lett.

A polgármester a France Info francia hírrádiónak azt állította: a szombat esti incidenst nem lehet a burkinivel összefüggésbe hozni, az történt, hogy „fiatal korzikaiak turistákat vettek védelmükbe, akik békésen felvételeket készítettek a tájról”.

A polgármester azt is hangoztatta, hogy a Sisco lakosai félelemben élnek, sok a provokátor és „egy puskaporos hordón ülünk”.

Cannes-ban a tiltó intézkedést „a Francia Köztársaság alapját jelentő szekularizmussal”, Villeneuve-Loubet-ben pedig higiéniai okokkal indokolták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »