Betiltott csador és a homoszexualitás kifejezése: a KDNP szerint ezzel semmi gond

Betiltott csador és a homoszexualitás kifejezése: a KDNP szerint ezzel semmi gond

Nem lát kifogásolnivalót a kereszténydemokrata államtitkár abban, hogy a jobbikos vezetésű Ásotthalom mostantól tiltja a muszlim nők viseletét és a homoszexualitás nyilvános kifejezését is. A Jobbik szerencsétlennek tartja ugyan a rendeletet, de a falu belügyének tekinti azt. A muszlimok viszont attól félnek, a példa ragadós lehet, a homoszexualitásokat képviselő LMBT szervezet pedig a kormányhivatalhoz fordul a rendelet felülvizsgálata érdekében.

„A személyes véleményem az, hogy nem feltétlenül szerencsés irány” – így kommentálta a Jobbik képviselője a párt alelnöke által vezetett Ásotthalom önkormányzatának rendeletét. Aszerint ugyanis a faluban tilos a többi közt a müezzin – azaz a muszlim imára hívó szöveget éneklő tevékenység, de nem engedélyezett azoknak a ruhadaraboknak a viselése sem, amelyet a muszlim nők használnak, azaz a burka, a nikáb és a csador, illetve a fürdőruha, az úgynevezett burkini.

A Jobbik szóvivője szerint a rendelet Ásotthalom belügye. „Én azt gondolom, hogy az ásotthalmi emberek egy kétségbeesett jajkiáltást küldtek a kormány számára, mert nem biztos, hogy egyetértenek azzal a politikával, amelynek részeként a Fidesz hivatalos álláspontját a napokban Terry Black fogalmazta meg” – mondta a Jobbik szóvivője, Jakab Péter.

A szabad vallásgyakorlás alapjog – hangoztatják a kereszténydemokraták, egyházügyi államtitkáruk azonban azt mondta, hogy nem szeretnék, ha a muszlimok elözönlenék az országot vagy a kontinenst,. mert keresztény Magyarországot és Európát szeretnének.

„Mindez,ami kialakult Európában ez pedig nem más, mint egy olyan vákuum következménye, amit tulajdonképp a vadliberális világ – amikor a kereszténységet teljesen ki akarta irtani, ha nem is fizikálisan, de minden más szempontból a közgondolkodásból, a köznevelésből, az életből és ide nyomult be a muszlim” – mondta Soltész Miklós.

A KDNP frakcióvezetője pedig a mecsetépítés tiltásáról beszélt – bár az nem is része az ásotthalmi rendeletnek. „Egy önkormányzat nyilván az elsőfokú építési hatóságként megadhat engedélyek különböző intézmények felépítésére. Ha nem adja meg, az szabad döntésének a joga” – így Harrach Péter.

Az ásotthalmi minta terjedésétől tartanak a magyarországi muszlimok. „Itt az igazi probléma az az, hogyha ez megt9örténik valakivel akkor valaki mással is meg fog történni. De hogyha mondjuk el akarnám bagatellizálni a dolgot, akkor mondhatnám, hogy köhög a bolha, de hát voltak már olyan bolhák, akik köhögtek, és aztán az egész világ megbetegedett” – mondta a Hír TV-nek Sulok Zoltán Szabolcs Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke.

Nem csak a muszlimok életébe szólna bele az önkormányzat. A homoszexualitás nyilvános kifejezéséből sem kérnek, ugyanis megtiltják azokat a tevékenységeket, amelyek a házasság intézményét nem az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatják be, ide értve a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat. A Magyar LMBT Szövetség ügyvivője szerint Ásotthalom orosz mintát követ.

„Hasonló, más országokban – elsősorban Oroszországban érvényben lévő ilyen törvények, vagy jogszabályok kapcsán már számos nemzetközi fórum kimondta azt, hogy ezek az emberi jogokat sértik. Mi abban bízunk, hogy ez a rendelet hamarosan hatályon kívül helyezésre kerül” – hangoztatta Magyar LMBT Szövetség ügyvivője, Dombos Tamás.

Az LMP szerint elfogadhatatlan a rendelet minden pontja. „Egyébként azzal is rámutat ez az egész történés, hogy a Jobbik az mennyire álságos azzal kapcsolatban, amikor arról beszél, hogy megpróbálja magát egy polgári irányba elvinni és megpróbálja magát néppárti irányba pozicionálni” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A liberálisok a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozásának tartják a rendeletet, ami szerintük ráadásul szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést is megvalósít. A Magyar LMBT szövetség a megyei kormányhivatalhoz fordult az ügy kivizsgálására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »