Betiltanák a koldulást a svédek, osztrák bírság egy román nőnek

A kelet-európai koldusok elszaporodására hivatkozva fontolgatják a kéregetés betiltását a stockholmi hatóságok. Közben Ausztriában nem kevesebb, mint 38 ezer eurós bírsággal sújtottak egy román nőt amiatt, hogy a gyermekével koldult Voralsbergben.

Újfent a kelet-közép-európai államok hatóságait okolják a kontinens nyugati felében nagy számban felbukkanó koldusok miatt a svéd kormány illetékesei. Ardalan Shekarabi svéd közigazgatási miniszter bejelentette, hogy hazája kilátásba helyezte a kéregetés betiltását a romániai és bulgáriai koldusok miatt.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver portál beszámolója szerint a tárcavezető a napokban Reykjavíkban tartott megbeszélésen ismertette a stockholmi kabinet tervét, amelyen a skandináv országok kormányainak képviselői értekeztek az északi államok településeinek aktuális problémáiról. „A svéd települések utcáin való kéregetés sohasem fogja megoldani a romániai és bulgáriai szegénység és kirekesztés okozta hatalmas problémákat” – jelentette ki a találkozón a svéd szociáldemokrata miniszter. Shekarabi hozzátette, a stockholmi kormány alapvető célja megóvni és fejleszteni a svéd szociális modellt, amelynek keretében szerinte nem jöhet szóba kéregetéssel enyhíteni a szegénységen.

Svédországban nem először merül fel a koldulás betiltása, miután az elmúlt években a skandináv ország nagyvárosait ellepték a kelet-európai, főleg roma származású kéregetők, akiknek száma hivatalos adatok szerint meghaladja a négyezret. Miközben például Dániában akár hat hónap szabadságvesztéssel sújtható a kéregetés, Stockholm mindeddig abban látott megoldást a jelenség felszámolására, ha támogatja a romániai és bulgáriai cigány közösségek helyzetét. Két évvel ezelőtt épp amiatt vált fagyossá a stockholmi és a koppenhágai kormány viszonya, hogy a dán kormány szóvivője felszólította a hazájában koldulókat, hogy menjenek Svédországba.

Tavaly ősszel Romániába látogatott egy népes, svédországi nagyvárosok polgármestereiből, a regionális és megyei tanácsok vezetőiből, kormányzati illetékesekből álló küldöttség, feltérképezni az ott élő roma közösség helyzetét. A nagy számú roma közösségek lakta települések felkeresését is magában foglaló terepszemlével az volt a svéd illetékesek célja, hogy a romániai hatóságok és az érintett önkormányzatok bevonásával próbálják hazaköltöztetni az északi államban kolduló cigányokat. Különben egy, a stockholmi kormány által rendelt, nemrég közzétett felmérés szerint a svéd lakosság fele egyetért a koldulás betiltásával, a megkérdezettek negyede pedig ellenzi az intézkedést.

Megabüntetés a román kéregetőnek

Harmincnyolcezer eurós bírsággal sújtottak az osztrák hatóságok egy román állampolgárságú nőt amiatt, hogy több alkalommal koldult a gyerekével a karján Vorarlberg tartományban. A The Local című helyi lap tegnapi, fényképpel illusztrált beszámolója szerint Mihaela C. öt gyereket nevel, munkanélküli és az utcán él. Anton Schaefer ügyvéd aránytalannak és irreálisnak nevezte a büntetés mértékét olyan körülmények között, hogy a román nő szerinte 200 eurót keres havonta. Erich Schwarzler, a helyi önkormányzat illetékese viszont közölte, a tartományi parlamentet alkotó pártok egyöntetű határozata szerint tilos a szervezett, valamint a gyerekekkel történő koldulás.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »