Beteg gyermekével lenne? Nem biztos, hogy megteheti

Az egészségügyi intézmények több mint fele családbarát és engedélyezi a szülőknek, hogy a lábadozás időszakát gyermekük mellett töltsék – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felméréséből.

Úgy tűnik, nem kell lemondani arról, hogy a hozzátartozók a gyermekükkel legyenek a kórházi kezelést követő napokban. Ám nem minden esetben kapják meg a szülők a megfelelő támogatást az intézményektől. Erre hívja fel a figyelmet a TASZ kutatása, mely már nem először járt utána annak, mennyire gyermekbarátok a kórházi intézmények. A jogvédő civil szervezet célja az volt, hogy felmérje, engedélyezik-e az egészségügyi intézmények a folyamatos kapcsolattartást – mely egyben törvényi kötelezettségük is – a szülészeteken, valamint a gyermekosztályokon.

A kórházak fele családbarát

Meglepő eredménnyel végződött a közérdekű-adatigénylésen alapuló kutatás. Eszerint minden második intézmény korlátozza a szülői kapcsolattartást. Az 59 válaszadó kórház felében lehet a szülő vagy a gondviselő a kiskorú gyermekével. A TASZ megjegyzi: sok esetben a 10 és a 14 évet betöltött gyermekekre és a hozzátartozójukra már nem alkalmazzák a folyamatos kapcsolattartás jogát. Sőt minden harmadik intézmény előírja az előzetes engedélykérést.

A TASZ beszámolójából kiderül, hogy nem minden kórház nyújt segítséget ahhoz, hogy a szülő a gyermeke mellett lehessen. Noha vannak olyan kórházak, amelyek fekvőhelyet biztosítanak a szülők számára, de sok esetben a hozzátartozónak kell gondoskodnia a matracról, nem beszélve azokról az intézményekről, ahol csak egy szék szolgál a pihenésre. Ám sok esetben nem az egészségügyi intézmények infrastrukturális felszereltsége az oka annak, ha a szülők nem tölthetik gyermekükkel a kórházi napokat.

Azt egyrészt a kórházvezetők hozzáállásával magyarázzák, hogy az intézmények megengedik-e, hogy a szülő saját fekhelyet vigyen be a kórházba. A TASZ kiemeli, hogy arra sincs egységes szabályozás, hogy a hozzátartozóknak a zsebükbe kell-e nyúlniuk azért, hogy gyermekükkel lehessenek.

Melyik kórház fogadja szívesen a szülőket?

A közép-magyarországi régió vezeti a legcsaládbarátabb intézmények listáját, mivel ezekben a kórházakban alkalmazzák leginkább a törvényi szabályozást – derül ki a felmérésből. A másik végletet pedig három körzet képviseli: a nyugat-dunántúli, a dél-alföldi és az észak-magyarországi. Az itt található egészségügyi intézmények követik legkevésbé az előírást.

Jó hír azonban, hogy a kórházak többségében folyamatosan gyermeke mellett lehet a szülő, ám az már meglepőbb adat, hogy tízből nyolc kórház korlátozza a látogatók számát. Ám majdnem felük nem írja elő, hogy hány éves kortól lehet látogatni. Abban az esetben, ha a szülő a gyermeke mellett szeretne maradni a kórházban, az egészségügyi intézmények 71 százalékában kaphat fekvőhelyet. Bár az is igaz, hogy a kórházak több mint felében fizetni kell ezért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »