Bernie Sanders nem támogatja Hillary Clinton elnökjelöltségét

Bernie Sanders nem támogatja Hillary Clinton elnökjelöltségét

Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, csütörtökön este videoüzenetben fordult támogatóihoz.

A vermonti szenátor nem ismerte el vereségét és nem is támogatta Clinton elnökjelöltségét. De leszögezte: hajlandó együttműködni a demokraták várható elnökjelöltjével annak érdekében, hogy ne a republikánus Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

A politikus nem buzdította a reá szavazókat és az előválasztásokon őt támogató delegátusokat arra, hogy támogassák Hillary Clintont, sőt, hangsúlyozta, hogy az őt támogató küldöttek vele együttműködve vesznek részt a nyári elnökjelölt-állító konvención Philadelphiában. Úgy fogalmazott: együttműködik majd Hillary Clintonnal a Demokrata Párt átalakításában, s hangsúlyozta, hogy folytatni kell az általa megkezdett “politikai forradalmat”. “Trumpot le kell győzni!” – mondta híveinek, egy burlingtoni stúdióban ülve. Burlington az a város az északkeleti Vermont államban, ahol Sanders és családja él.

“De nem lehet csak Donald Trump legyőzése az egyetlen célunk. További erőfeszítéseket kell tennünk annak az Amerikának a megteremtésére, amelyről tudjuk, hogy megteremthető. Minden energiánkat erre kell fordítanunk a demokrata Országos Konvención, ahol több mint 1900 delegátusunk lesz” – vázolta céljait Bernie Sanders.

Kifejtette, hogy a héten találkozott Hillary Clintonnal, de fontos témákban változatlanul nagy nézetkülönbség van közöttük, de az igaz – tette hozzá-, hogy más területeken viszont közel állnak egymáshoz az elképzeléseik. Videoüzenetében azt ígérte: mindent elkövet, hogy az általa progresszívnak nevezett programja, illetve annak elemei – a minimálbér emelése, a nőknek a férfiakkal egyenlő javadalmazása, a hidraulikus repesztéses eljárással történő olajkitermelés leállítása és az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás leállítása – bekerüljenek a Demokrata Párt programjába.

Megismételte korábbi követelését is, hogy váltsák le a Demokrata Országos Tanács (a Demokrata Párt vezető szerve) éléről az eddigi vezetőt, Debbie Wasserman Schultzot, aki szerinte a kampányban túl elfogult volt és ellene tevékenykedett.

“Elindítottuk Amerika átalakításának hosszú folyamatát, s a küzdelem folytatódik holnap, a jövő héten, a jövő esztendőben, a jövőben” – zárta videoüzenetét Bernie Sanders.

Közben a The Wall Street Journal internetes kiadása csütörtökön azt az értesülést közölte, hogy Hillary Clinton nem számol Bernie Sandersszal, mint alelnök-jelölttel, s a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren jelölését fontolgatja. Elizabeth Warrent a Demokrata Párt balszárnyához sorolt politikusként tartják számon az Egyesült Államokban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »