Bernie Sanders: Kegyelmet kellene adni Snowdennek

Bernie Sanders: Kegyelmet kellene adni Snowdennek

Barack Obamának kegyelmet kellene adnia az ismert szivárogtatónak, Edward Snowdennek, hogy végre visszatérhessen hazájába – így látja megannyi ismert politikai szereplő mellett Bernie Sanders is.

Edward Snowden nagy szolgálatot tett az Egyesült Államoknak, engedni kell hazatérni – így látja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) több korábbi munkatársa mellett Bernie Sanders is, aki korábban a demokrata elnökjelöltségért szállt harcba. A magát demokratikus szocialistának nevező politikus úgy látja: Snowden megmutatta az amerikaiaknak, miként sértette meg az állampolgárok alkotmányos jogait az NSA, ezért kegyelmet érdemel. Az egykori jelöltjelölt szerint egyszerre kellene reagálni arra, milyen megdöbbentő dolgokat fedett fel Snowden a tömeges megfigyelésekről, illetve hogy ennek felfedezése és feltárása során milyen bűncselekményeket követett el.

Sanders húsz másik közszereplőhöz csatlakozott, akik mind arra kérik Barack Obamát: találjon megoldást arra, hogy Snowden végre hazatérhessen. Mindezt azon a héten tették, amikor az Egyesült Államokban bemutatták Oliver Stone Snowden című filmjét, és más szervezetek mellett az Amnesty International és az American Civil Liberties Union (ACLU) kampányt indított az elnöki kegyelemért.

Van, aki nem támogatja Snowdent

A The Guardianen az elnökhöz fordulók között van Daniel Ellsberg is, az a szivárogtató, aki a Pentagon-iratokat fedte fel a hetvenes években. Felszólalt továbbá Susan Sarandon színművész, Terry Gilliam rendező, Barry Eisler író és Thurston Moore, a Sonic Youth énekese. A politikusi aláírók is sokfelől érkeztek: Mark Udall szenátor volt, David Winnick az Egyesült Királyság parlamentjében ült, Hans-Christian Ströbele pedig német zöld párti politikus. Snowden mellett állt ki Noam Chomsky nyelvész-filozófus és a harvardi jogászprofesszor, Lawrence Lessig is.

Nem mindenki állt ki ugyanakkor Snowden mellett azok közül, akik a The Guardiannek válaszoltak. Az NSA korábbi igazgatója, Michael Hayden szerint a szivárogtatónak a törvény teljes erejével kellene szembesülnie, a szintén NSA-t megjárt Stewart Baker pedig úgy látja, Snowden szivárogtatása kárt okozott az Egyesült Államok érdekeinek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »