Bérmegállapodás az alacsony fizetésekért?

Történt-e bérmegállapodás a Bosch és a Takata között a bérek mesterségesen alacsonyan tartásáról. Erre volt kíváncsi pénteki sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Jobbik önkormányzati képviselője.

A politikus hangsúlyozta: egy nagyobb létszámú dolgozót foglalkoztató vállalat megjelenése mindig keresleti versenyhelyzetet teremt a helyi munkaerőpiacon. A toborzás során az újonnan induló cég azonos munkakörben rendre magasabb béreket kínál leendő alkalmazottainak, mint a régebben megtelepült vállalatok. Csak ezáltal tudja elérni, hogy a csekély számú magasan képzett munkaerőt átcsábítsa saját cégéhez, illetve alacsonyabb foglalkoztatási kategóriában is minőségi dolgozói állomány állhasson rendelkezésére. Ezzel szemben a meghirdetett állásokra jelentkezőktől rendre olyan visszajelzés érkezik, hogy a Bosch és Takata ajánlata között semmi eltérés nem tapasztalható, hívta fel a figyelmet Badány Lajos, aki az alábbi kérdéseket fogalmazta meg:

Van-e tudomása arról a városvezetésnek, hogy a Miskolcon megtelepedett multicégek között hallgatólagos egyezség köttetett volna a bérszínvonal alacsony szinten történő egységesítése vonatkozásában, elkerülve ezáltal a bérversenyt? Volt-e a város és a Takata között valamilyen előzetes megállapodás, irányelv a foglalkoztatottak számán túl az elvárható minimális fizetésekre nézve?

A politikus szerint tényleges versenyhelyzet hiányában így legfeljebb odáig javulhatnak a helyi foglakoztatási viszonyok, hogy ezer közmunkás helyébe ezer minimálbéren tengődő alkalmazott lép, akiknek jövedelme legfeljebb munkaerejük újratermeléséhez elegendő. „Emlékezzünk ezzel kapcsolatban Gandhi szavaira: Ha csupán annyi a fizetésed, ami lakhatásra és élelemre elég, akkor rabszolga vagy. Sajnos sok miskolci honfitársunk számára jelenleg még ez a státusz sem biztosított” – fogalmazta meg véleményét Badány Lajos.

Forrás: MTI/alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az országos béremelési megállapodást maga a miniszterelnök írta alá. A multik mellé állt a kormány megint! Nekik 9 százalékkal, a magyar munkavállalók többségét foglalkoztató kis- és közepes vállalkozások esetében 1 százalékkal csökkent a társasági nyereségadó mértéke. Vagyis sajnos valószínűsíthető, hogy sok kis- és közepes vállalkozás nem fogja tudni kitermelni a többlet-terheket, és nőni fog emiatt a munkanélküliség. A havi 52 ezer forintos jövedelemhez jutó közmunkásokkal is ideje lenne valamit kezdeni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a béremelés nem jószándék kérdése. Erről bővebben ITT

Korábban azzal csábította ide a hazánkban ideiglenesen állomásozó multikat, hogy jöjjenek, mert itt alacsony a munkabér! A szavak és a tettek… A betelepülő multik óriási magyar támogatást kapnak a beruházáshoz, jócskán kapnak munkahely-teremtési és egyéb támogatásokat és nagyon sok adókedvezményt. A multik Adidas cipőben futnak a versenypályán, a magyar kis- és közepes vállalkozások mezítláb.

Előrelépés az ország életében mindaddig nem lesz, ameddig a korrupciónak nem vetnek véget, vagy legalább nem csökken a gyalázatos mértéke! Erre utaló jel azonban sajnos még mindig nincs, pedig már szinte a falnál vagyunk…

Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő a parlamentben:

Békéscsaba, 2016. november 25.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Nincs alkotmányos védelem alatt a Fidesz jóvoltából a magyar termőföld, a vízbázis, az egészségügy és a nyugdíj. Mind a négy tétel nagy veszélyben van. A termőföldet még ebben a hónapban megkapják a narancsbárók és a Fidesz kisebb-nagyobb halai, a vízbázis kell a multiknak (az EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény megkötése után – amit Orbán Viktor elképesztő módon támogat! – azt is elveszítjük. Az egészségügyi járulékokat már adóként szedik be, és akár stadionépítésre is felhasználhatják. Az ilyen törvényalkotókat be kellene legalább két hétre fektetni egy-egy magyar kórházba, és egyék azt az ételt, amit a magyar betegeknek felszolgálnak!”(Részlet a Jócskán megemelték a TAO-ba elterelendő milliárdokat – A Társasági adó (TAO) is a korrupció melegágya című cikkből)

 

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »