Berlin még egyet odacsap?

Ifj. Lomnici Zoltán szerint van reális esély, hogy megadják a menedékjogot a puccskísérletben részt vevő török diplomatáknak, mert Berlin – bár a jobbik arcát mutatta a török-EU megállapodásnál – nem mindig játszik a törökök keze alá.

Tovább romolhat a viszony Berlin és Ankara között, ha Németország menedékjogot ad a török diplomatáknak. Sajtóhírek szerint a puccskísérletben résztvevő török diplomaták menedékjogot kértek Németországtól. Az Erdoğan elnök megbuktatását célzó események éjszakáján a berlini török nagykövetség felett is át akarták venni a hatalmat. A nyolc hazarendelt diplomata közül három nem tért vissza Törökországba.

A politikai menedékjog megadása egy igazgatási eljárás keretében zajlik. Részleteiben egyes államonként eltérő lehet, az alapvető kérdés azonban mindig az, hogy a menedékkérő bizonyítani tudja-e, hogy sanyargatás, kínzás, embertelen bánásmód, vagy halál várna rá a származási országában.

Németországban az egyik legliberálisabb a menedékjog a politikai menedék szempontjából is. Ifj. Lomnici Zoltán szerint van reális esély, hogy megadják a menedékjogot a puccskísérletben résztvevő török diplomatáknak, mert Berlin – bár a jobbik arcát mutatta a török-EU megállapodásnál – nem mindig játszik a törökök keze alá.

Arra a kérdésre, hogy Németország megengedheti-e magának, hogy még egyet odavágjon Törökországnak, Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában azt mondta: vélhetőleg nem. Úgy látszik, mintha a török megállapodás megszűnőben lenne, nem érkezik meg a pénz Törökország számára, a vízummentesség megadása nincs napirendben, és Erdoğan elnök egyértelművé tette, hogy megindítja a menekülthullámot.

Az alkotmányjogász Nicolas Sarkozyre utalva hozzátette: Törökország eltérő gazdasági, kulturális, jogi környezet, és nagyon nehéz egy ilyen állammal egyezkedni. Ahogy Nicolas Sarkozy fogalmazott, fontos katonai szövetséges, de nincs helye az Európai Unióban, mert kiszámíthatatlan, geopolitikai értelemben sem tartozik Európához, és teljesen más szemlélet van az emberi jogok tekintetében Törökországban, mint az Unióban.

Forrás: M1, Ma reggel / hirado.hu

The post Berlin még egyet odacsap? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »