Berlin katonai vezető szerepre készül

Elkészült Németország új biztonságpolitikai stratégiája. A Berlinben bemutatott tervek szerint az ország készen áll arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljon a globális biztonságpolitikai folyamatok alakításában. Ursula von der Leyen védelmi miniszter elmondta: 15 év alatt 130 milliárd eurós fejlesztést hajtanak végre a hadseregnél, és a katonai pályát megnyitják a nem német uniós állampolgárok előtt. A menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy a bevándorlás nyereség és esély Németországnak, az ellenőrizetlen migráció viszont biztonságpolitikai kihívás.

Az eddiginél nagyobb szerepet vállalhat a Németország a világ biztonságpolitikájának alakításában. Új biztonságpolitikai stratégiája szerint soha nem volt ennyi nemzetközi válság, és Németország is megváltozott. Elkészült Németország új biztonságpolitikai stratégiája, a szerdán Berlinben bemutatott tervek szerint Németország készen áll arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljon a globális biztonságpolitikai folyamatok alakításában.

Németország megváltozott

Ursula von de Leyen védelmi miniszter a Fehér könyv Németország biztonságpolitikájáról és a Bundeswehr (a német hadsereg) jövőjéről 2016  című dokumentum bemutatóján kiemelte: azért kellett újragondolni a stratégiát, mert a válságok soha nem tapasztalt “sűrűsége és párhuzamossága” jellemzi a nemzetközi viszonyokat, és “Németország is megváltozott”.

Vezetne, de nem egyedül

Németország készen áll a “vezetésre”, de soha nem egyedül, hanem “középről”, szövetségeseivel együtt és történelmi tapasztalatainak figyelembe vételével – húzta alá a miniszter.

Elmondta, hogy 15 év alatt 130 milliárd eurós fejlesztést hajtanak végre a hadseregnél, és a katonai pályát megnyitják a nem német uniós állampolgárok előtt.

A menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy a bevándorlás “nyereség és esély” Németországnak, az “ellenőrizetlen és irreguláris migráció” viszont biztonságpolitikai kihívás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »