Berlin és Párizs megpróbálja lendületbe hozni az ukrán válság békés rendezését célzó minszki folyamatot

Németország és Franciaország megpróbál új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, ezért a két ország külügyminisztere rövidesen Kijevbe látogat – jelentette be a német diplomácia vezetője csütörtökön Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel szeptember 14-én utaznak az ukrán fővárosba.

Arról, hogy mikor folytatják Oroszország bevonásával az egyeztetést, Frank-Walter Steinmeier azt mondta, hogy az úgynevezett normadiai formátumban – azaz Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével – kezdett tárgyalásokat csak akkor érdemes folytatni, ha van “megfelelő mennyiségű anyag”, vagyis ha lesz miről tárgyalni.

A német diplomácia vezetője kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával “nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek”.

Nem sikerült jelentősebben előremozdítani a frontvonal körüli ütközőzónában telepített nehézfegyverek kivonásának ügyét, és az egyezmény egészére jellemző, hogy az előrehaladás “milliméterekben” mérhető – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Pavlo Klimkin Oroszországot hibáztatta, mint mondta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) megfigyelői Moszkva miatt nem tudják az előírásoknak megfelelően ellenőrizni a minszki egyezmény végrehajtását a válságövezetben. Ismét sürgette, hogy Oroszország tartsa be a 2015 februárjában aláírt megállapodás előírásait.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak Moszkva-barát szakadárok az ukrán kormányerők ellen. Kijev és a Nyugat azt veti Moszkva szemére, hogy a lázadókat katonailag támogatja, ezt Oroszország tagadja. A fehérorosz fővárosban megkötött fegyverszüneti megállapodás a fegyvernyugvás és a nehézfegyverek kivonása mellett regionális választások megtartásáról is rendelkezik, ám ennek megvalósulása is várat még magára.

A normandiai négyek állam-, illetve kormányfői szinten legutóbb tavaly novemberben, Párizsban találkoztak. Francois Hollande francia államfő hétfőn jelezte, hogy heteken belül újabb csúcstalálkozót tarthatnak.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: ukrán válság, Frank-Walter Steinmeier, Pavlo Klimkin, minszki megállapodás, Németország, FranciaországForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »