Béremeléssel lehetne ösztönözni a munkavállalókat

Nem támogatja a külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatását a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még a nyáron beszélt arról, hogy vendégmunkásokkal oldanák meg a magyar munkaerőhiányt.

A szakszervezet elnöke a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta, inkább a bérek emelésével kellene ösztönözni a magyarok munkába állását. Bubenkó Csaba hozzátette, ameddig a környező országokból érkezőknek megfelelnek a magyarországi bérek, addig a cégek sem emelnek a béreken, és inkább a vendégmunkásokat fogják foglalkoztatni. A szervezet 50 százalékos béremelést javasol a kereskedelemben a kormánynak.

„Magyarország nem lehet egy olyan szociális dömpingország, ahol alacsony béren foglalkoztatnak munkavállalókat, és mondjuk akár külföldi munkáltatók is csak ezért jönnek esetleg ide, vagy az a tendencia, hogy elmennek külföldre a jól képzett szakemberek, és azért mennek el, mert nem tudnak megélni a fizetésükből, tehát ezt a tendenciát mi nem tartjuk normális folyamatnak. Mi azt gondoljuk, hogy ha a megtermelt javakat a munkavállalók becsülettel megtermelik, és van hozzáadott érték, akkor a munkavállalókat tisztességesen meg kell fizetni” – mondta el Bubenkó Csaba.

Tekintse meg a teljes interjút!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »