Beregszászban felavatták Tarasz Sevcsenko emlékművét

Beregszászban ünnepélyesen felavatták Tarasz Sevcsenko, az ukrán nép kiemelkedő költőjének emlékművét. A nevezetes eseményt Ukrajna függetlenné válása 25. évfordulójának szentelték.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ötvös Sándor miniszterelnökségi főosztályvezető, Viktor Mikulin, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének helyettese, Barta József, a megyei tanács első alelnöke, Kuti László, az ungvári magyar főkonzulátus vezető konzulja, Gyurin Miklós beregszászi konzul, Oleh Vojevodin, Ukrajna Biztonsági Szolgálata megyei főosztályának vezetője, Volodimir Margitics, a Kobzos Jótékonysági Alapítvány elnöke, Huszti Vaszil, az írószövetség megyei szervezetének vezetője, Vaszil Olasin, a szobor alkotója.

Az ünnepségen Marija Martinyuk, az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs tanára bandurán játszott. Az 5. sz. középiskola diákjai több nyelven elszavalták a nagy költő Végrendelet c. versét. A rendezvény zenei aláfestéséről a Kupazs férfikar gondoskodott. 

Az alkalommal élve Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszönetet mondott Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosnak az együttműködésért, valamint a Sevcsenko-szobor Beregszászban történő felállításához szükséges források megtalálásáért. Köszönetet mondott Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, amiért hozzájárult e kérdés pozitív megoldásához. Külön hálás a polgármester azon beregvidéki polgároknak, akik a kezdetétől anyagilag hozzájárultak e projekthez. Csak emlékeztetni szeretne arra, hogy a Kobzos Jótékonysági Alapítvány kezdeményezte, hogy állítsanak emlékművet Tarasz Sevcsenkónak Beregszászban. Meggyőződése, hogy csak ott honol nyugalom, ahol összetart a közösség. Azt szeretné, az állami ünnepek méltatásakor Sevcsenko emlékművénél összegyűlnének a város polgárai, akárcsak március 15-én, a forradalom és szabadságharc ünnepén Petőfi Sándor szobránál is összejöttek a beregszásziak nemzetiségtől, vallási és egyéb meggyőződéstől függetlenül – olvasható Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének közösségi oldalán.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Az állami lobogó napja alkalmából ünnepelt BeregszászTöbb tanintézetet újítottak fel BeregszászbanA Nemzeti Polícia napját ünnepelték BeregszászbanRovatok: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: kultúra, emlékmű, felavatás, Tarasz Sevcsenko, évforduló, függetlenség napja, Ukrajna, ünnepség, Babják Zoltán, Beregszász, KárpátaljaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »