BeregFest Hazaváró Fesztivál – az ősz kiemelkedő rendezvénysorozata

Beregszászban véget ért a BeregFest Hazaváró Fesztivál, az ősz legkiemelkedőbb rendezvénysorozata.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy szeptember 23-án, pénteken kezdetét vette a BeregFest Hazaváró Fesztivál.

A város központjában élénk utcai kereskedés zajlott, ahol különféle ajándéktárgyakat lehetett vásárolni, illetve sok finomságot lehetett megkóstolni. Ezzel párhuzamosan azokról is megemlékeztek, akik az életüket adták azért, hogy béke legyen Ukrajnában. Ennek jegyében koszorúzásra került sor a mennyei század, illetve a terrorellenes művelet során elesettek emlékfalánál. Ezen részt vettek a város, a járás, a rendvédelmi szervek vezetői, a testvérvárosok küldöttségei.

A program ünnepi műsorral folytetódott, melynek különösen szép és érdekes része volt a tanintézetek képviselőinek felvonulása. A diákok kreatív installációkkal, színes viseletben mutatkoztak be, s ezek is tükrözik Beregszász multikulturális hagyományait.

Több száz kilométer megtételét követően megérkeztek Beregszászba a BeregFest Hazaváró Fesztivál keretében megrendezett Budapest-Beregszász, illetve Kijev-Beregszász kerékpáros túra résztvevői. A főszínpad mellett a sportolók ünnepélyesen kicserélték azokat a zászlókat, amelyek velük voltak egész úton – olvasható Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének közösségi oldalán.

A polgármester reméli, hogy a hasonló rendezvények nem csupán a kerékpározást népszerűsítik, hanem jó példát jelentenek ezek Ukrajna és Európa összefogására is. Emellett a színpadon ünnepélyes külsőségek között átadták annak a röntgenkészüléknek a dokumentumait, amelyet a Control-X Medical vállalat adományozott a Beregszászi Járási Kórháznak.

Számos tekintélyes vendég érkezett még az ünnepségre, közöttük Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Hennagyij Moszkal, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetője és Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke, eljöttek hozzánk testvérvárosaink és a konzulátusok tisztelt képviselői, s számos más, nem kevésbé tekintélyes vendég.

Babják Zoltán polgármester köszöntőjében rámutatott, hogy az idén méltatták a 15. évfordulóját annak, hogy Beregszász ismét visszakapta a megyei jogú város rangját. 2001. május 17-én először került sor a város napjára. Csupán két év alatt 20 ezer főre csökkent Beregszász lélekszáma. Nem is csoda ez, hiszen a kárpátaljai jövedelmek lényegesen alacsonyabbak még a harmadik világhoz tartozó országokban regisztrált béreknél is. Annak vagyunk tanúi, hogy a képzett szakemberek, közöttük orvosok és pedagógusok szűkebb pátriájuktól nagyon messze keresik a szebb jövőt, eközben sokszor nem egészen szakmájuk szerint dolgoznak. Az Ukrajna keleti részén zajló terrorellenes intézkedések következményeként foganatosított mobilizációs intézkedések is nyomást gyakorolnak a városlakók mindennapi életére, akiknek a legfontosabb a stabilitás családjaikban, akik a harci cselekményektől tartva gyakran elhagyják otthonaikat. Szinte mindenkinek vannak olyan rokonai, ismerősei, akiket fokozottan érint e probléma. A polgármestre kifejtette sajnálaták, hogy ők nem lehettek részesei ennek az esménynek!

Az idei BeregFest Hazaváró Fesztivál azért kapta ezt a nevet, mivel pontos üzenete van: Beregszász mindenkit hazavár! A jószomszédsági napokon keretmegállapodás aláírására is sor került a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés között.

A kultúrházban sor került az elbűvölő Beregszászi Olga jótékonysági hangversenyére. Babják Zoltán emlékeztetni szeretne arra, hogy karácsonykor minden évben jótékonysági koncertet ad Budapesten földink, így támogatva a rászoruló beregszásziakat. A művésznő az idén csatlakozott a BeregFest-hez, s ezúttal is városunk támogatást igénylő polgárainak megsegítését célozva lépett fel. Az estén Beregszászi Olga azzal örvendeztette meg művészetének tisztelőit, hogy több nyelven adta elő a dalokat.

A BeregFest Hazaváró Fesztivál Jánosiban folytatódott folklórfesztivállal illetve zenésztalálkozóval, vásárral és kiálítással. Beregszászban különböző sport versenyek, szépségverseny, kiállítással egybekötött vásár és utcai kereskedés várta az érdeklődőket.

Rovatok: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: kultúra, ünnepség, BeregFest Hazaváró Fesztivál, vendégek, kulturális programok, vásár, Babják Zoltán, Beregszász, KárátaljaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »