Beperelte a marosvásárhelyi városházát a POL-os tanácsos

Beperelte a marosvásárhelyi városházát a POL-os tanácsos

Feljelentette a bíróságon a marosvásárhelyi városházát Hermann Mark Christian, mert szerinte a hivatal megsértette a közérdekű információhoz való hozzáférési jogát, és a kiírt határidőn belül nem válaszolt hivatalosan iktatott kérdéseire. 

w hermann mark christian gi_bHermann Mark Christian

A Szabad Emberek Pártjának (POL) színeiben mandátumot nyert önkormányzati képviselő emlékeztetett, hogy az 544-es törvény alapján mindenkinek joga van hozzáférni a közérdekű információkhoz. Ezenfelül neki tanácsosként a 215-ös törvény alapján minden információt tíz napon belül a rendelkezésére kell hogy bocsássanak a városháza szakigazgatóságai. Elmondta, először szóban kért néhány adatot a sportklubok támogatásáról, majd amikor nem kapott választ, szeptember 5-én írásban is iktatta kérését.

„Szerettem volna pontosan tudni, melyik klub mennyivel tartozik a városházának, ebből mennyit fizetett ki, és a Számvevőszék mit állapított meg az előző években biztosított pénzek kapcsán, ugyanis kiderült, hogy a klubok nem rendeltetésszerűen költöttek el bizonyos összegeket. A városháza által küldött válasz a tartozás összértékét tartalmazta, valamint azt, hogy melyik sportklub milyen százalékban fizette ki az adósságát. Egy többismeretlenes egyenletet küldtek, összesített adatokat, semmiképp nem arra válaszoltak, amit konkrétan kérdeztem” – fejtette ki az önkormányzati képviselő, aki úgy érzi, akadályozzák a munkájához szükséges tájékozódást.

Mivel nem a kért választ kapta, Hermann Mark Christian közigazgatási panaszt iktatott a városházán, amelyre választ sem kapott. A hivatalos határidő lejárta után két nappal bírósági feljelentést nyújtott be a városháza ellen a közérdekű információk nyújtásának megtagadása miatt, és kártérítést is kért (hathavi tanácsosi juttatásának ellenértékét). Miután a közösségi oldalakon közzétette, hogy beperelte a városházát, még aznap megkapta a választ, amelyben részletesen közöltek minden általa igényelt adatot, a keresetet azonban nem vonta vissza.

Hermann Mark Christian azt állítja, augusztus óta többször szembesült azzal, hogy a városháza szakigazgatóságai nem akarják a rendelkezésére bocsátani a kért közérdekű adatokat. Jelenleg több hivatalos kérése is iktatva van, többek között szeretné pontosan tudni, hogy milyen előírások alapján alkalmazták a polgármester két tanácsadóját, Claudiu Maiort és Csegzi Sándort, mennyi a fizetésük, milyen más juttatásban részesülnek (szolgálati autó, üzemanyag, titkárnő, alárendeltségükbe tartozó alkalmazottak). Kikérte a munkaköri leírásukat is, vagyis azt a hivatalos polgármesteri rendeletet, amellyel a városvezető leosztotta számukra a feladatokat. Egyelőre ez utóbbi kérésére sem kapott kielégítő választ, holott hamarosan annak is lejár a törvény által előírt határideje.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »