Bepanaszolták Tãriceanut, amiért a kiadatások ellen buzdította a parlamentet

Panaszt emelt a Bírósági Felügyeletnél a Legfelső Bírói Tanács (CSM) elnöke, Mircea Aron a Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök által közzétett felhívással kapcsolatban, amelyben felszólítja a szenátorokat és képviselőket, hogy mandátumuk lejártáig senkit ne adjanak ki az igazságszolgáltatásnak.

A CSM közleménye értelmében a felsőház honlapján közzétett felhívás mellett Călin Popescu-Tăriceanu az utóbbi időben több sajtónyilatkozatában is arra intette a honatyákat, hogy ezután ne tárgyaljanak és ne szavazzanak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség azon igényléseiről, amelyekben a bűnvádi eljárás elindításához való hozzájárulásukat kéri a vádhatóság. A CSM ezért azt kéri a Bírósági Felügyelettől, hogy állapítsa meg, hogy a szenátusi elnök kijelentései sértik-e az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Călin Popescu-Tăriceanu vasárnap este felszólította a parlament mindkét házának képviselőit, hogy mandátumuk lejártáig már ne döntsenek semmiféle, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) felől érkező igénylésről.

‘Ha a szóban forgó ügyek annyi éven át várhattak, azt jelenti, hogy nem sürgősek, tehát várhatnak még addig, amíg a leendő parlament dönt felőlük’ – fejtette ki Tăriceanu a honatyákhoz címzett felhívásában.

Hozzátette: szerinte a DNA “már rég nem az igazságszolgáltatás szolgálatában áll. A korrupció elleni harc álcája mögé bújva egyre gyakrabban használják fel az intézményt az ennek tevékenységét a háttérből irányító személyek politikai ellenfeleik megsemmisítésére.” (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »